Rekordna dobit

Croatia Osiguranje lani ostvarila najveću dobit otkako je u sastavu Adris Grupe

Cjelokupna dobit CO u prošloj godini od 293 milijuna kuna biti će zadržana u kompaniji
Davor Tomašković, predsjednik Uprave Croatia osiguranja, i Roni Al-Dor, predsjednik Uprave Sapiensa
 Croatia osiguranje

Na predstojećoj Skupštini Croatia Osiguranja dioničarima će biti predočeno izvješće o poslovanju u prošloj godini prema kojem je kompanija ostvarila dobit nakon oporezivanja od 293 milijuna kuna.

Riječ je o rekordnoj dobiti Croatia Osiguranja otkako ju je preuzela rovinjska Adris Grupa, ali i u novijoj povijesti tog najvećeg domaćeg osiguravatelja. U 2018., primjerice, CO je ostvarila dobit od 270 milijuna i 417 tisuća kuna, a u prethodnoj godini isti pokazatelj poslovanja iznosio je 151 milijuna kuna.

Za razliku od nekih prethodnih godišta kada je dio dobiti odvojen za dividende dioničarima, cjelokupna dobit CO u prošloj godini biti će, ako dioničari podrže prijedlog Uprave i Nadzornog odbora, zadržana u kompaniji.

Spomenuti prijedlog Uprave i NO u skladu je s rješenjem Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) od 26.ožujka ove godine o zabrani isplate dividende u domaćim osiguravateljskim društvima.

Prema spomenutome rješenju HANFE, osiguravateljska društva ne smiju isplaćivati dividendu do 31.travnja iduće godine. Zabrana isplate dividende u odluci Agencije obrazložena je potrebom stabilizacije domaćeg financijskog sustava u uvjetima koronavirusa, ali i posljedica potresa u Zagrebu.

Dioničarima CO u 2019. podijeljena je dividenda u iznosu od 112 kuna po dionici iz dobiti za 2018.. Najuspješnija poslovna godina CO otkako je u sastavu Adris Grupe uslijedila je nakon promjene na čelu našeg najvećeg osiguravatelja. U svibnju 2019. Damira Vanđelića na mjestu predsjednika Uprave CO naslijedio je Davor Tomašković.

Dobit Croatia Osiguranja u prošloj godini prije oporezivanja Uprava je iskazala u iznosu od 353 milijuna i 400 tisuća kuna. Skupština društva zakazana je za 3.srpnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:41