Kupujmo hrvatsko!

Daruvarska pivovara nije stala s proizvodnjom 180 godina. A sad i dostavljaju na adresu

Prema dostupnim podacima, godišnje proizvede oko 250.000 hektolitara piva
Direktor Daruvarske pivovare Siniša Lukač
 Krasnodar Persun / CROPIX

Najstariju hrvatsku pivovaru koronakriza je okrenula modernizaciji. Pivovara Daruvar, koja ove godine slavi 180 godina od osnutka, odsad prodaje pivo online i dostavlja na adresu. U zadnjih desetak dana, koliko nude tu opciju, isporučili su stotinjak paketa piva, kažu.

- Naručuje se preko maila, a plaća karticom kako bismo smanjili svaki kontakt svojih prodavača s kupcima - objasnio nam Siniša Lukač, direktor pivovare koja gotovo dva stoljeća na istoj lokaciji, imanju grofa Jankovića u središtu Daruvara, proizvodi pivo.

Proizvodnja i prodaja, dodaje, nije stala ni u vrijeme Domovinskog rata, a neće ni sada.

Dostava je besplatna, a minimalna narudžba je paket od 12 boca. Iz craft linije 5th element dostavljaju pivo ABA, IIPA, Bonner i Stout u bocama 0,5 litara, paket od 12 piva, a DA pivo u limenkama u paketu od 24 piva od 0,5 litara. Sve to mogu naručiti stanovnici Zagreba, Daruvara, Pakraca, Lipika i okolice, Nove Gradiške, Novske i okolice, Virovitice, Bjelovara i Zaboka.

promo

Smeđe boce

- Budući da su kafići i restorani zatvoreni, a u dućanima je gužva, odlučili smo izaći u susret građanima da se ne moraju izlagati riziku odlaska u dućane i čekanja u redovima. Tako doprinosimo smanjenju socijalnog kontakta i poštujemo u najvećoj mogućoj mjeri preporuke Nacionalnog stožera - ističe Lukač.

Inače, pivovara Daruvar i danas je jedina pivovara izvan Češke Republike koja proizvodi pivo prema tradicionalnoj češkoj tehnologiji, a lani im je pivo Peti element zabilježilo rast prodaje od 30 posto, Staročeško od 25 posto. Potonje, poznato je svakom pivopiji, još uvijek se, među rijetkima, toči u smeđe boce. To, objašnjavaju daruvarski pivari, najbolje sprečava utjecaj svjetlosti na pivo koje onda bolje zadržava izvorni miris i okus. 2014. okrenuli su se i craft proizvodnji. Svoj Peti element, piva ograničene šarže koja dolaze u varijantama ABA, LeLa, IIPA, Gerweiss, Stout 4.2, Voodoo 0.33, Bonner, Cannabeer s dodatkom industrijske konoplje, prvi su put predstavili 2014. godine. - Svjetsko je pivarstvo posljednjih godina pod snažnim utjecajem craft revolucije. No, istovremeno velike korporacije rade sve veći pritisak na distributivni lanac u svrhu oslabljivanja utjecaja malih pivara, a čime se smanjuje njihova profitabilnost.

Daruvar, 230818.
Postrojenja Daruvarske pivovare.
Na fotografiji: Direktor Daruvarske pivovare Sinisa Lukac u kojima se proizvodi razna kraft piva stoji pored kotlova za kuhanje piva.
Foto: Krasnodar Persun / CROPIX
Krasnodar Persun / CROPIX
Postrojenja Daruvarske pivovare

Nerijetko se zato događa da nakon nekog vremena dolazi do kupovine male nezavisne pivovare od strane korporacije i prelazak takvih manjih pivovara u njihov portfolio - navodi Lukač. U craft segmentu, valja napomenuti, recept za Peti element povjerili su majstoru pivaru i voditelju proizvodnje pivovare Daruvar Kreši Mariću, poznatom na pivskoj sceni po inovativnom pristupu i dugogodišnjim eksperimentima s pivskim stilovima. Ove su godine, uz to, predstavili i DA pivo, svijetli lager marzen stila, koji je dostupan u dostavi. Pivo je to, objašnjavaju, punog tijela, smanjenog alkohola, blago karbonizirano, osvježavajuće. Odlično paše s mesom i povrćem s roštilja, čokoladnim desertima i sirevima s plemenitom plijesni.

Smanjenja potražnja

S obzirom na to da daruvarska pivovara, prema dostupnim podacima, godišnje proizvede oko 250.000 hektolitara piva, upitali smo Lukača kako posluju u ovo vrijeme koronakrize - iskreno kaže da bilježe pad, kao uostalom i sve pivovare.

- Jasno je da pivo sada nije prvi izbor pri kupnji potrepština, ljudi imaju druge prioritete. Naša proizvodnja pala je za 30 posto, a kako će biti dalje, još ne znamo. Potražnja za pivom trenutno je smanjena, ali zato se naša piva nalaze na policama svih većih trgovačkih centara. Bitno je da ovaj trenutak iskoristimo za kolektivno osvještavanje. Kupujmo hrvatsko, možda je 50 lipa skuplje, ali nije sumnjive kvalitete - odgovara. Usprkos svemu, napominje, radna mjesta svih 60 zaposlenika pivovare su sigurna - otkaza neće biti. Imaju, kaže, ljude koji godinama rade kod njih, cijele obiteljske generacije.

Zaposlenici Daruvarske pivovare 1943.

- Napominjem, pivovara koja djeluje kroz tri stoljeća, koja je prošla dva svjetska rata, jedan Domovinski, i sada svjetsku pandemijsku krizu, koja je poslovala kroz pet država - Austro-Ugarsku, Kraljevinu SHS, Kraljevinu Jugoslaviju, Jugoslaviju i Hrvatsku, nikada nije prestala proizvoditi i poslovati. Potrudit ćemo se da, bez obzira na sve, pivo stigne do svakog našeg kupca - zaključuje.

ABA – 11,99 kn

BONNER – 10,99 kn

IPA – 14,99 kn

STOUT – 14,99 kn

DA special lager beer – 8,99 kn

Pakiranja su od 0,5 l, ambalaža je nepovratna, a iskazane cijene su s PDV-om i povratnom naknadom. Trebate poslati narudžbu putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i uplatiti novac na račun koji će vam stići na mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 20:25