Novi proizvodni pogon

Dijelovi za Airbus i Boeing proizvodit će se u Vukovaru, otvara se 200 radnih mjesta

Nakon četiri mjeseca pregovora potpisan je ugovor između gradonačelnika Vukovara i predsjednika Uprave Enikon Aerospacea
Airbus A320neo i Boeing 737 MAX
 Profimedia, ddp USA, Visual

Napokon pozitivna priča iz Vukovara. Tvrtka Enikon Aerospace iz Zagreba, globalni tržišni lider u segmentu pripreme i završnog lakiranja dijelova unutrašnjosti komercijalnih i poslovnih zrakoplova te proizvođač dijelova za avione Airbus i Boeing, najkasnije za sedam mjeseci otvorit će svoj proizvodni pogon u Vukovaru.

Epilog je to pregovora koji se vode posljednja četiri mjeseca, a rezultirali su potpisivanjem ugovora između gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i predsjednika Uprave Enikon Aerospacea Marka Josipa Andrijanića o najmu prostora u Poslovno-inovacijskom centru Vukovar. U iduće tri godine Enikon Aerospace planira u svojem vukovarskom pogonu otvoriti 200 novih radnih mjesta, što je za ekonomski i socijalno poharan grad sjajna vijest.

- Naša tvrtka ima tri pogona u Njemačkoj te po jedan u SAD-u i Hrvatskoj, konkretno u Zagrebu, a s ovom investicijom idemo u proširenje poslovanja u zrakoplovnoj industriji. Ova investicija, osim novih radnih mjesta, otvara i mogućnost poslovne suradnje s lokalnim poduzetnicima i dobavljačima u različitim segmentima. Otvaranjem vukovarskog pogona u Hrvatsku dovodimo nove poslove u zrakoplovnoj industriji te očekujemo daljnji rast investicija i zapošljavanja - rekao je Andrijanić.

Miroslav Šlafhauzer
Potpisivanje ugovora između gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i predsjednika Uprave Enikon Aerospacea Marka Josipa Andrijanića o najmu prostora u Poslovno-inovacijskom centru Vukovar

Zadovoljstvo nije krio ni Penava.

- U posljednjih nekoliko godina u Vukovaru je stvoreno poslovno okruženje koje je dovelo do otvaranja novih tehnoloških i naprednih industrija, od farmaceutske do IT industrije, a sada i iz područja zrakoplovne industrije. Mi kao Grad, poznato je, ovako velikim tvrtkama ne možemo ponuditi ne znam kakve beneficije i pogodnosti, ali nudimo pouzdanost, otvorenost i transparentnost poslovnim partnerima, kojima želimo osigurati maksimalno povoljne uvjete za pokretanje njihovih investicija i drago mi je da su u Enikon Aerospaceu to prepoznali - rekao je Penava, pohvalivši se i činjenicom da je ove godine "probijena magična brojka od 10.000 zaposlenih u Vukovaru".

- Korak po korak idemo naprijed zahvaljujući dobrom i racionalnom odnosu prema partnerima i okruženju u kojem se nalazimo, ali i ljudima poput ovih koji u Vukovaru vide priliku za svoj rast, a time i rast Vukovara. Novih 200 radnih mjesta nama znači jako puno. No, treba reći i da nama unatrag nekoliko godina nije glavni problem nezaposlenost, nego mali broj stanovnika i mali broj radno sposobnih građana. Tu moramo biti iskreni prema sebi, mijenjati perspektive i koncepte u svojim glavama, da više nije dovoljno doći na posao, raditi efektivno 2-3 sata i smatrati se nekim stručnjakom. Ta su vremena iza nas. Ovakve tvrtke, s novim, tržišno konkurentnim pristupom, tvrtke koje izvoze, to zahtijevaju i tome se treba prilagoditi - istaknuo je Penava, koji je ipak uvjeren da će Enikon u Vukovaru i Slavoniji naći 200 radnika, izrazivši pritom nadu da se možda vrate i neki koji su otišli u Njemačku, Irsku...

Miroslav Šlafhauzer
Potpisivanje ugovora između gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i predsjednika Uprave Enikon Aerospacea Marka Josipa Andrijanića o najmu prostora u Poslovno-inovacijskom centru Vukovar

- Zašto ih ne vratiti s iskustvima, znanjima i obrascima ponašanja u poslovnom okruženju koje su tamo stekli - zaključio je gradonačelnik Vukovara.

Enikon Aerospace, prema riječima njegova izvršnog potpredsjednika Jakova Baričića, budućim radnicima nudi natprosječne plaće. Posla će biti za sve profile - od NKV radnika do inženjera iako je prema onom što piše na njihovoj web stranici jasno da im najviše trebaju radnici srednje stručne spreme. Radi se o višemilijunskom ulaganju koje će odraditi u etapama, pa će tako i zapošljavati radnike, a punu zaposlenost planiraju u roku od tri godine.

Miroslav Šlafhauzer
Potpisivanje ugovora između gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i predsjednika Uprave Enikon Aerospacea Marka Josipa Andrijanića o najmu prostora u Poslovno-inovacijskom centru Vukovar

- Za naše poslove škole nema i radnike ćemo obučavati na internim treninzima u našim pogonima. U Vukovaru će za početak dnevno izlaziti stotinjak komada, a u punom kapacitetu do 1500 različitih dijelova za interijere zrakoplova - rekao je Baričić i istaknuo kako oni "cijene sve što se u Vukovaru dogodilo u prošlosti, ali ovo je čisto poslovna odluka".

- Grad nam je pružio svu infrastrukturnu potporu. Nije bilo nikakvih birokratskih zapreka, projektanti su već ovdje, radimo pretpripremu. Avioindustrija je specifična i u odnosu na druge industrije relativno mala, pa su kvaliteta, preciznost i predanost radu na prvome mjestu. U Hrvatskoj i Vukovaru te vrline imamo. Mi smo kompanija koja je u godinu dana narasla za 200 zaposlenika i nastavljamo takav rast. U Hrvatskoj se može, u Vukovaru se može - poručio je Baričić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 05:52