Raste potraga za radnicima

EIZG o tržištu rada u travnju: Povećana ponuda radnih mjesta, rastu i ponude izvana

Najviše se traže prodavači, skladištari i čistači, smanjena ponuda za kuhare i učitelje
Ilustracija
 Željko Sop / CROPIX

Poslodavci su u travnju ove godine treći mjesec zaredom povećali potražnju za radnicima, objavio je zagrebački Ekonomski institut u izvješću o kretanju indeksa OVI za tržište rada. Povećanje potražnje za radnicima, prema podacima EIZG-a, u četvrtom mjesecu ove godine iznosilo je 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- Nakon nešto snažnijeg rasta indeksa u veljači i ožujku ove godine, OVI je u travnju zabilježio skromniji rast u odnosu na isti mjesec prethodne godine, koji međutim i dalje upućuje na nastavak rasta potražnje za radom na godišnjoj razini. Desezonirane vrijednosti indeksa također su pozitivne i pokazuju da je broj oglasa u travnju veći u odnosu na prethodni mjesec za 0,3 posto – navodi EIZG.

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen Institutu u suradnji s portalom MojPosao. Izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava.

Na domaćem tržištu rada, ističe EIZG, najveće povećanje broja oglasa na godišnjoj razini zabilježeno je u zanimanjima prodavač, skladištar te čistač, dok je najveće smanjenje opaženo kod kuhara, građevinskih radnika i učitelja.

- U odnosu na travanj prošle godine, blago se povećao udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema, i to nauštrb oglasa u kojima se tražila niža kvalifikacija, dok se istovremeno povećao i udio oglasa koji nude ugovor na neodređeno, i to nauštrb ugovora na određeno vrijeme – stoji u analizi OVI indeksa.

Razmatrajući potražnju za radnicima po županijama, Institut napominje kako se najveći broj oglasa odnosio se na županije u središnjem dijelu države u kojima je u travnju bilježen najveći pozitivan doprinos ukupnom rastu broja oglasa na godišnjoj razini. U osvrtu na potražnju za našim radnicima koja dolazi iz inozemstva, EIZG ocjenjuje kako broj oglasa za obavljanje poslova u inozemstvu nije velik, ali, ističu, iz mjeseca u mjesec bilježi snažne stope rasta.

- Godišnja stopa rasta broja oglasa iz inozemstva u travnju je iznosila čak 23,4 posto. Za obavljanje poslova u inozemstvu najviše su bili traženi kuhari, radnici u proizvodnji, vozači, elektrotehničari te auto serviseri – navodi se u izvješću OVI indeksa za travanj.

Podsjećajući na svoju prognozu ubrzavanja godišnje stope rasta realnog BDP-a na 2,8 posto u prvom tromjesečju, EIZG zaključuje da kretanja na tržištu rada zasad prate ukupna gospodarska kretanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:54