Štete

Građani zgradu mogu prijaviti za pregled preko mobitela

Aplikacija će ubrzati procjenu štete te gradski ured za hitne situacije moli građane da ju popune aplikaciju
Boran Lončarić
 Damir Krajač / CROPIX

Zagrebačka informatička tvrtka, poznata po upravljanju infrastrukturom kroz primjenu geoinformacijskih sustava (za telekome, energetiku i promet), izradila je aplikaciju preko koje građani mogu prijaviti svoju zgradu oštećenu u potresu za pregled, a objavio ju je jutros Ured za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba.

To će, kako kažu, ubrzati procjenu štete te je taj ured zamolio građane da popune aplikaciju, a preko nje se može, osim osnovnih podataka, priložiti nekoliko fotografija nastalih oštećenja, postaviti lokaciju zgrade na karti te dati i kratki opis štete.

Iskustvo

Boran Lončarić, osnivač te kompanije, objavio je na Facebooku da su aplikaciju konfigurirali jučer poslijepodne i tijekom noći te je rano ujutro aktivirana u izravnoj suradnji s Uredom za upravljanje hitnim situacijama. Kako nam je rekao, zbog iskustva koje imaju u tom području i vlastite infrastrukture koju razvijaju već 30 godina, trebalo im je samo 20 sati da inženjeri izrade tu mobilnu aplikaciju u oblaku pod nazivom “Prijava za pregled građevina nakon potresa”. Za nju je ključna softverska osnova njihov GDi Ensemble, s podatkovnim fondom iz GDi Atlasa, a aplikaciju su sada razvili besplatno. Tvrtka je inače uključena i u podršku tima Štaba civilne zaštite RH.

Od Kolumbije do Kijeva

- To je tip problematike koju mi rješavamo za mnoge industrije - pregled zgrade je sličan pregledu, primjerice, bazne stanice telekoma ili stupova javne rasvjete. Sami smo se javili zagrebačkom Uredu za upravljanje hitnim situacijama da to učinimo za Zagreb, nema u tome nikakvog poslovnog plana. Grad je naš korisnik od 1994. godine, posebno Ured za prostorno planiranje, pa i Javna vatrogasna postrojba - kaže Lončarić. Njegova je tvrtka svojedobno snimila i napravila 3D digitalni Atlas grada Zagreba za potrebe prostornog planiranja, a to je, ocjenjuje Lončarić, i izuzetno vrijedan fond koji će se moći koristiti u sagledavanju potreba obnove zgrada koje su sada stradale.

Tvrtka zapošljava oko 300 inženjera, a većinu prihoda ostvaruje u inozemstvu, od Kolumbije, preko Abu Dhabija, do Kijeva, kaže Lončarić, gdje vodi kritičnu infrastrukturu i industrijske infrastrukturne mreže. To što rade on ukratko opisuje terminom “digitalna replika svijeta”, a imaju više od tisuću klijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:59