CROBEXindustrija

Hrvatska industrija grabi naprijed: analiza poslovanja ključnih industrijskih tvrtki

Ericsson NT u prvoj polovici godine bilježio pad u domaćim poslovima, no na stranim tržištima raste
AD Plastik tvornica
 Vojko Bašić / Hanza Media

Indeks CROBEXindustrija čini pet dionica - Đuro Đaković, AD Plastik, ENT, Varteks i Končar - a rastao je u prvih šest mjeseci 6,71 posto, s prometom od 96,3 milijuna kuna

Đuro Đaković grupa

Zbog starih dugova i prenesenih gubitaka najvažniji zadatak u ovoj godini im je financijsko restrukturiranje. Ugovorenost poslova je pak, poručuje predsjednik Uprave Marko Bogdanović, na zadovoljavajućoj razini, odnosno 464,1 milijun kuna. Od toga se na vojni program odnosi 195 milijuna kuna, a ostatak su većinom specijalizirani teretni vagoni.

Rezultat u prvih šest mjeseci ne izgleda baš bajno jer su poslovni prihodi smanjeni za 32,2 posto, što je posljedica odluke o napuštanju dijela proizvodnje (teška oprema), a smanjen je i izvoz (za 19 milijuna kuna ili 11,9 posto) zbog kašnjenja u isporukama. Izvoz čini gotovo tri četvrtine prihoda Đure Đakovića.

Danijel Soldo / CROPIX
Radnik u pogonu Đuro Đaković

Grupa ima ukupno 6144 dioničara (102 manje nego lani), a među njima je i država koja drži 37,94 posto dionica. Nenad Bakić drži 17,71 posto, a u vlasničkoj strukturi je i obvezni mirovinski fond PBZ CO s 9,25 posto. Tom se dionicom slabo trguje, a zabilježen je pad cijene (početkom godine bila je 13,45 kuna, a na kraju lipnja 9,30 kuna), što se pripisuje reakciji na neuspješno novo izdanje dionica 2017. i rezultatima poslovanja u 2018. godini. Dionica je drugi kvartal zaključila s prosječnom cijenom od 9,30 kuna.

Ukupni prihod bio je u prvih šest mjeseci 189,3 milijuna kuna, a gubitak iz poslovanja 16,2 milijuna kuna prije oporezivanja. Istovremeno je ostvaren pozitivan EBITDA u visini od 3,2 milijuna kuna, ali je za 16,9 milijuna kuna lošiji nego u istom razdoblju lani. Razlozi smanjenja EBITDA su, tumači Uprava, gubici ostvareni u ĐĐ Specijalna vozila i nedostatak projekata u segmentu industrije i energetike te odgode isporuka u segmentu obrane, koja sada čini samo 6,9 posto u ukupnom prihodu. Tu su, međutim, potpisani ugovori koji čekaju početak proizvodnje i isporuke (MORH, izvozni partneri) te bi obrambeni segment mogao povećati svoje prihode u narednom periodu. Segment industrije i energetike, očekuju u Slavonskom Brodu, mogao bi popuniti kapacitete ako pobijede na nekoliko natječaja koji su u tijeku. U grupi je zaposleno ukupno 926 radnika.

AD Plastik grupa

Solin, 070515.  
Marinko Dosen ,predsjednik uprave tvrtke AD Plastik koja proizvodi plasticne dijelove za novi model automobila Renault Twingo. 
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Božidar Vukičević / Hanza Media
Marinko Došen, AD Plastik

AD Plastik, kako se hvale, raste brže od tržišta na kojima posluje. Grupa je za prvih šest mjeseci imala rast svih ključnih pokazatelja, a poslovni prihodi su u usporedbi s prvim polugodištem prošle godine povećani za 12,4 posto te iznose 713,7 milijuna kuna. Kako naglašava predsjednik Uprave Marinko Došen, neto dobit za prvih šest mjeseci iznosi 57 milijuna kuna, a EBITDA je ostvarena u iznosu od 103,4 milijuna kuna.

Poslovni prihodi s tržišta Europske unije i Srbije čine 80,4 posto ukupnih prihoda, a ključni kupci AD Plastik grupe su na tom tržištu Renault Grupa, FCA Grupa, PSA Grupa i Ford.

Kompanija se može pohvaliti niskom zaduženošću, a povrat na kapital (ROE) AD Plastik grupe iznosi 10,97 posto u promatranom razdoblju. Cijena dionice je na kraju lipnja bila viša za 5,7 posto u odnosu na kraj prošle godine i iznosila je 186 kuna, a Crobex je u istom razdoblju zabilježio rast od 7,7 posto. Na početku godine cijena dionice je bila 173 kune. Predložena je isplata dividende u ukupnom iznosu od 52,5 milijuna kuna, odnosno 12,5 kuna po dionici, umanjeno za isplaćeni predujam od tri kune u ožujku ove godine.

Ruski OAO Holding Autokomponenti najveći je pojedinačni dioničar (30 posto), obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi drže 20 posto (Raiffeisen, PBZ CO i Erste Plavi), a menadžment i zaposlenici 14,6 posto. U prvih šest mjeseci ostvaren je promet tom dionicom od 23,2 milijuna kuna.

Vlasnike te dionice posebno može veseliti što na tržištu dobro ide prodaja automobila Twingo, Smart i Clio te će početi serijska proizvodnja novog Forda Puma pa je AD Plastiku osigurana stabilnost poslovanja. U prvih šest mjeseci ove godine ugovoreno je 57 milijuna eura novih poslova za europsko tržište, a među njima su i prvi poslovi dogovoreni za njihovu mađarsku tvornicu.

Ericsson NT

zgrada ericsson nikola tesla
arhiva
Produkcija Cropix / Produkcija Cropix
Zgrada Ericsson NT, Zagreb

Grupa Ericsson Nikola Tesla u prvom je polugodištu imala prihode od prodaje 821,7 milijuna kuna, što je 7,8 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Neto dobit je bila veća 15,6 posto i iznosila je 71,1 milijun kuna.

Prodaja usluga za Ericsson bilježi porast od 9,8 posto, što je rezultat širenja poslovanja i dobivanja novih odgovornosti, prije svega u području 4G i 5G, kaže Gordana Kovačević (tzv. Ericssonovo tržište je donijelo 529 milijuna kuna prihoda). Na drugim izvoznim tržištima prihodi od prodaje bili su viši 28,6 posto u odnosu na prethodnu godinu te iznose 115,7 milijuna kuna. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu zabilježili su pak u prvoj polovici godine pad zbog, kako kažu u ENT-u, dinamike u realizaciji nekih projekata. U tijeku je pak niz aktivnosti na informatizaciji zdravstva i zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga te nadzora državne granice.

Zagreb, 280917.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak sudjelovala je na svecanosti zatvaranja Ljetnoga kampa Ericssona Nikole Tesle. Rijec je o kampu koji okuplja najbolje studente tehnickih znanosti kao i kvalitetne studente drugih profila.
Na fotografiji: Gordana Kovacevic, predsjednica Ericsson Nikola Tesla.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / Hanza Media
Gordana Kovačević

Izdvajaju da s Hrvatskim Telekomom rade na modernizaciji radijske pristupne mreže, što će znatno povećati kapacitet mreže te omogućiti uvođenje tehnologije 5G kad se za nju dodijeli radiofrekvencijski spektar. S A1 Hrvatska nastavljaju suradnju na realizaciji višegodišnjeg okvirnog ugovora koji obuhvaća modernizaciju i proširenja njihove radijske pristupne mreže, također kako bi bili spremni za uvođenje 5G.

Kompanija je u srpnju isplatila dividendu u iznosu od 70,60 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2017. i 2018. godine. Najveći dioničar je švedski Ericsson (49,07 posto), obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi drže oko 15 posto (Raiffeisen, Erste Plavi i PBZ CO).

Prema polugodišnjem izvještaju Zagrebačke burze, u prvih šest mjeseci ta je dionica bila među deset dionica s najvećim prometom na ZSE (28,3 milijuna kuna). Na početku godine cijena dionice bila je 1005 kuna, a na kraju lipnja narasla je na 1105 kuna.

Končar

Davor Pongračić / Hanza Media
Ilustracija, radnici Končara

Grupa Končar je u prvom polugodištu imala konsolidirane prihode od prodaje od 1,3 milijarde kuna, što je oko 4,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Neto dobit grupe bila je 16,2 milijuna kuna. Ugovoreno je novih poslova u iznosu od 1,7 milijardi kuna, što je za 150 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani. Dionica je bila među top 10 po prometu s ostvarenih 37,3 milijuna kuna. Na početku godine njezina je cijena bila 535 kuna, a do kraja lipnja narasla je na 670 kuna.

Kako tumače u Upravi, konsolidirani rezultat grupe bio je pod utjecajem blokade nekoliko značajnih ugovora, među kojima je projekt izgradnje hidroelektrane Vranduk u Bosni i Hercegovini te zastoj u realizaciji ugovora za isporuku opreme iranskom kupcu zbog novog kruga uvedenih sankcija Iranu. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu iznosili su 445 milijuna kuna.

U drugom kvartalu su dionice društva Končar – Kućanski aparati prodane kroz model M&E buyout te to društvo više nije sastavni dio grupe. Također u društvu Končar – Niskonaponske sklopke i prekidači izdvojen je dio programa koji je prodan kupcu Lovato Electric s.p.a. iz Bergama. Očekuje se da će te transakcije u idućem razdoblju pozitivno utjecati na profitabilnost poslovanja Grupe Končar.

Varteks

Varazdin, 240119.
Reportaza iz tvornice Varteks i Nenadu Bakicu.
Na fotografiji: Nenad Bakic i Miljenko Vidacek u proizvodnom pogonu.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX
Pogoni tvornice Varteks i Nenad Bakić

S naglaskom na to da glavni biznis Varteksa ponovno postaje vlastita moda i maloprodaja, na čemu intenzivno, razvojem poslovanja radi najveći dioničar (17,01 posto) i predsjednik Uprave Nenad Bakić, Varteks grupa se u drugom kvartalu ove godine pohvalila najvećom dobiti u posljednjih 15 godina. Na razini polugodišta ostvaren je ipak gubitak od 1,5 milijuna kuna, iako je on, kako navodi Bakić, daleko manji od gubitaka ostvarenih u prvom polugodištu u proteklih desetak godina.

Dionica je krajem lipnja narasla na 18,60 kuna, a početkom godine je bila na 13,50 kuna.

Prihodi od maloprodaje u drugom su kvartalu bili 25,1 milijun kuna, ili 90 posto veći nego u istom kvartalu lani, a prihodi od usluga (proizvodnje za druge) bili su manji od planiranih. U prvom polugodištu poslovni su prihodi dosegnuli 83,8 milijuna kuna.

Varteks je, inače, u srpnju izvijestio da se na njegov neobvezujući poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u povećanju temeljnog kapitala javilo više ulagača, od kojih je jedan institucionalni, čiji iskazani interes premašuje minimum uspješnosti, uz uvjet dubinskog ispitivanja društva. U pozivu je bilo navedeno da se pripremi transakcije neće pristupiti ako interes bude manji od 10 milijuna kuna ili ako ponuđena cijena po dionici bude manja od 16,90 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:29