Velika investicija

Hrvatska pošta želi kupiti Agrokorov Tisak, traže savjetnika za preuzimanje tvrtke

Iz Agrokora poručuju kako o tome još nisu raspravljali, ali će svaku relevantnu ponudu ozbiljno razmotriti
Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte
 Darko Tomas / CROPIX

Hrvatske pošte objavile su 17. veljače javni natječaj za "Usluge savjetovanja na preuzimanju gospodarskog subjekta" za društvo s oko 3.500 zaposlenih, sa sjedištem u Zagrebu i s godišnjim prometom od oko dvije milijarde kuna, a kako se može neslužbeno doznati, radi se Tisku.

Iz Agrokora, koji je trenutno vlasnik 51 posto Tiska, ali će nakon implementacije nagodbe vjerovnika postati stopostotni vlasnik, poručili su kako će tek nakon formiranja novog Agrokora novi vlasnici razmatrati eventualne ponude za preuzimanje pojedinih kompanija unutar koncerna. "Svaka relevantna ponuda će biti ozbiljno razmotrena", rekli su nam u Agrokoru.

Hrvatske pošte su se pozvale na poslovnu tajnu i nisu nam kazali o kojoj se ciljanoj tvrtki za preuzimanje radi, ali smo iz nekoliko izvora dobili neslužbenu potvrdu da je riječ o Tisku. Iz HP-a nam je službeno odgovoreno kako kompanija 'sukladno strategiji Pošta2022. ostvaruje organski rast u okvirima temeljnog poslovanja, a na temelju snažnog investicijskog vala očekujemo da isti bude još izraženiji u razdoblju ispred nas".

"Kao kompanija koja ima mnoge kompetencije i potencijale razmatramo i investicije u anorganski rast, a kako bi dali novu dimenziju rasta Hrvatske pošte. Cilj je osnažiti temeljno poslovanje kompanije, unaprjeđivati logističke kapacitete te jačati tržišnu poziciju. U smislu anorganskog rasta razmatraju se mogućnosti preuzimanja gospodarskih subjekata sa snažnim potencijalom sinergijskih efekata", stoji u odgovoru na naše pitanje iz HP-a.

Analitičari s kojima smo pričali kažu nam da se radi o logičnom poslovnom promišljanju HP-a, jer vjerojatno ciljaju na Tiskov biznis s pošiljkama, ali i na druge pozitivne sinergijske učinke veleprodajne i maloprodajne mreže Tiska i HP-a. Ipak, napominju kako Tisak zahtijeva snažno restrukturiranje koje neće biti lagano provesti. Zbog toga napominju kako je natječaj za investicijskog savjetnika koji bi razmotrio "business case" i troškovne aspekte projekta prirodan potez HP-a, ako se želi na vrijeme ozbiljno pripremiti za skoro vrijeme kada će Tisak vjerojatno trebati strateškog partnera kako bi ojačao svoje poslovanje.

Podsjetimo i kako su čelnici mirovinskih fondova nedavno kazali kako su zainteresirani za preuzimanje HP-a, koji je u stopostotnom vlasništvu RH, baš zbog njihovog biznisa s pošiljkama, kojeg OMF-ovi ocjenjuju prosperitetnim za kompaniju. Dapače, mirovinci hvale rad sadašnje uprave na čelu s Ivanom Čulom, predsjednikom uprave HP-a, posebno izdvajajući stalna ulaganja u suvremenu poštansku tehnologiju. U 2017. je HP uložila 127,5 milijuna kuna u šest novih sustava za automatsko sortiranje pošiljaka i u stroj za sortiranje paketa koji će biti postavljen u novom sortirnom centru u Velikoj Gorici, u koju će se krajem 2019. preseliti oko 1700 radnika.

Poslovni rezultati govore kako je HP u prvih šest mjeseci 2018. godine ostvarila dobit u poslovanju od 33,5 milijuna kuna, ukupni prihodi iznose 824,7 milijuna kuna, a ukupni rashodi 791,2 milijuna kuna. U istom razdoblju u 2017-oj dobit u poslovanju je iznosila samo 67.000 kuna, s tim da investicije u prvoj polovini ove godine iznose 91 milijun kuna. Na dan 30. lipnja 2018. godine HP je imala 9.959 radnika, a prošle godine 9.557 radnika.

Tisak je, pak, u 2017. imao prihod od dvije milijarde kuna, za prvih 11 mjeseci 2018. je bio prognoziran prihod od dvije milijarde kuna, a iznosio je 1,77 milijardi kuna. Pritom je EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) u tom periodu inzosila 14,6 milijuna kuna, a plan je bio 59,5 milijuna kuna.

"U studenom je ostvarena negativna EBITDA u iznosu od 14,1 milijuna kuna. Glavni razlog tome su otpis potraživanja i zajma izvršen na jednome velikom kupcu. Prihodi su u studenome 2018. i dalje niži od planiranih, čime je nastavljen cjelogodišnji trend neostvarivanja planiranih prihoda. Međutim, u studenom je prodaja u najvećem poslovnom segmentu Tiska, maloprodaji, nadmašila plan, nastavivši time trend rasta u tome segmentu veći od očekivanog (osobito od ožujka 2018. godine pa nadalje). Niži prihodi ostvareni su u segmentu veleprodaje uslijed neširenja prodajnog asortimana", ističe se u izvješću Agrokora.

Prema dosadašnjim financijskom izvješćima, glavni rizik Tiska predstavlja stabilizacija i restrukturiranje operativnog poslovanja u kojem kompanija mora vratiti profitabilnost u maloprodajnom lancu, veleprodajnom segmentu, te logističkom dijelu poslovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:48