Jubilarno 10. izdanje

HS Produkt iz Karlovca sveukupni pobjednik Finine nagrade Zlatna bilanca

Ova tvrtka danas se smatra najuspješnijim hrvatskim i europskim izvoznikom u SAD
Zdravko Marić daje nagradu predstavnici HS Produkta
 Davor Pongračić / Hanza Media

Na desetoj jubilarnoj svečanoj dodjeli nagrade Zlatna bilanca, Financijska agencija (FINA) je i ove godine nagradila 11 najuspješnijih hrvatskih gospodarstvenika koji su prema zadanim kriterijima najbolje poslovali u 2017. godini.

Kao izaslanik Vlade RH, ministar financija Zdravko Marić, je u svom pozdravnom govoru najavio novi paket mjera za siječanj 2019. godine koji bi za cilj imao smanjiti uvoznu ovisnost Republike Hrvatske.

-Visoka razina uvozne ovisnosti jedan je od najvećih trenutnih izazova hrvatskom gospodarstvu, stoga smatram da je potrebno dodatno osnažiti domaće gospodarstvenike kako bi se ta ovisnost smanjila.- rekao je Marić.

Zlatna bilanca nagrada je Fine, koja se već 10 godina dodjeljuje najuspješnijim poduzetnicima u pojedinoj djelatnosti u 11 kategorija prema 5 financijskih pokazatelja; profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti. Najboljem poduzeću koje svojim poslovanjem dobije najbolje rezultate u svim konkurencijama, dodjeljuje se nagrada 12. kategorije, najboljeg poslovanja prema financijskom rejtingu.

Ove godine, u izboru za prestižnu nagradu bilo je 3.785 hrvatskih poduzetnika.

Pobjeda u 12. kategoriji Zlatne Bilance ponovno je pripala HS Produktu iz Karlovca. Tvrtka HS Produkt se od svog osnutka 1991. godine bavi izradom i prodajom oružja. Zbog svoje popularnosti na američkom tržištu, kojoj u prilog ide i višestruka nagrada američke NRA-e za najbolji pištolj na tržištu, danas se smatra najuspješnijim hrvatskim i europskim izvoznikom u Sjedinjene Američke Države.

U duhu jubilarne dodijele, ove je godine FINA uvela posebnu nagradu svim onim poslovnim subjektima koji su tijekom deset godina dodjeljivanja nagrade, istu za uspješno poslovanje primili više od tri puta. U tom je kontekstu rekord oborila varaždinska tvrtka Termoplin d.d. sa svojih 6 pobjeda.

Analiza uspjeha 2017. godine

Ekonomski analitičar Velimir Šonje je prema ovogodišnjim podacima Fine predstavio financijske rezultate hrvatskih gospodarstvenika iz 2017. godine. Prema podacima 120.081 poduzeća, konsolidirana neto dobit za fiskalnu godinu 2017. iznosi 21.9 milijardi kuna, što predstavlja rast od 8,5 posto. Važno je međutim naglasiti kako su iz ovogodišnjeg izvješća izuzete tvrtke iz koncerna Agrokor, kako ne bi uzrokovale distorziju u ostatku uzorka.

Prema predstavljenim podacima, ukupni prihodi hrvatskih gospodarstvenika tijekom godine dana su porasli za 9,5 posto, dok je njihov izvoz porastao na 16,6 posto.

Izvoz raste unatoč globalnom trendu protekcionizma, američkih carina i usporenog rasta gospodarstva europskih ekonomskih sila. S druge strane, osobna potrošnja građana, koja je još u 2016. godini krenula u pozitivnom smjeru, u 2017. nastavlja rasti bržim tempom.

Pozitivan trend očituje se i u broju poduzetnika. Naime, 2017. godina broji čak 5000 više poduzetnika nego prethodna. Najviše novih poduzetnika očekivano dolaze iz uslužnog sektora.

Nositelj hrvatskog gospodarstva i ove godine su mikro poduzeća. Osim što su mikro poduzeća usporedno s prošlom godinom najuspješnija u porastu broja zaposlenih (15 posto) i rastu prihoda (50 posto), mikro poduzeća su daleko najuspješnija i u investiranju u vlastito poslovanje (30 posto).

Predstavljeni podaci ukazuju na slabije poslovanje državnih tvrtki. Naime, investicije u državnim poduzećima su u prosjeku 15 posto manje nego prošle godine.

Iako je opći zaključak predstavljenog financijskog izvješća poslovanja hrvatskih gospodarstvenika pozitivan, Velimir Šonje je naveo profesionalizaciju, depolitizaciju i privatizaciju kao ključ rasta hrvatskog gospodarstva u 2018. godini.

Dobitnici nagrade Zlatna bilanca 2017. po kategorijama:

1. Poduzeće u kategoriji poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo
Sunčane šume d.o.o. Đakovo
2. Poduzeće u kategoriji rudarstvo i vađenje
Kamenolom Gorjak d.o.o. Gornje Jesenje
3. Poduzeće kategoriji prerađivačka industrija
HS Produkt d.o.o. Karlovac
4. Poduzeće u kategoriji opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom
Termoservis d.o.o. Zagreb
5. Poduzeće u kategoriji opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te sanacije okoliša
Spectra media d.o.o. Zagreb
6. Poduzeće u građevinarstvu
Forset d.o.o. Zagreb
7. Poduzeće u kategoriji trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikla
Bauhaus Zagreb K.D.
8. Poduzeće u kategoriji prijevoz i skladištenje
Trade Air d.o.o. Velika Gorica
9. Poduzeće u kategoriji pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane
Helios d.o.o. Split
10. Poduzeće u kategoriji informacije i komunikacije
Inchoo d.o.o. Osijek
11. Poduzeće u kategoriji stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti
ZagrebInspekt d.o.o. Zagreb
12. Poduzeće prema financijskom rejtingu u 2017. godini
HS Produkt d.o.o. Karlovac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:08