Teške riječi

Huawei optužio SAD za kibernetičke napade: 'Žele ograničiti našu poziciju u sektoru'

Kineski tehnološki div optužio je američku vladu da koristi "sve alate koji su joj na raspolaganju" kako bi prouzročila poremećaje u njegovom poslovanju
Xi Jinping, predsjednik Kine i Ren Zhengfei, osnivač Huaweia
 Matthew Lloyd / REUTERS

Kineski tehnološki div Huawei optužio je američku vladu da koristi "sve alate koji su joj na raspolaganju" kako bi prouzročila poremećaje u njegovom poslovanju nakon izvješća američkih medija da je protiv tvrtke pokrenuta istraga zbog sumnje u krađu patenata.

Sjedinjene Države nezakonito su zadržavale naše radnike, izvode kibernetičke napade kako bi se infiltrirali u Huaweijeve interne informatičke sustave i šalju službenike policijske agencije FBI u domove naših radnika kako bi ih podvrgnuli pritisku da za njih prikupljaju informacije, tvrde u kineskoj kompaniji.

"Snažno osuđujemo zloćudna, koordinirana nastojanja američke vlade da diskreditira Huawei i ograniči njegovu vodeću poziciju u sektoru", ističu u priopćenju objavljenom u utorak.

Ne navode dokaze kojima bi potkrijepili te optužbe.

Huaweijevo priopćenje reakcija je na izvješće američkog poslovnog lista Wall Street Journala prema kojem je američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo istragu protiv kineske tvrtke zbog sumnje da je ukrala patente za fotoaparate za pametne telefone.

U kineskoj tvrtki opovrgavaju tu optužbu.

Američki dužnosnici do sada nisu komentirali tvrdnje kineske tvrtke o kibernetičkim napadima.

Washington optužuje Huawei za špijunažu u korist Pekinga i ove ga je godine uvrstio na trgovinsku crnu listu, zabranivši domaćim tvrtkama poslovanje s kineskim divom. Paralelno traže od saveznika da isključe Huawei iz javne nabave vezane za uspostavu mobilnih mreža nove generacije 5G.

Huawei uporno odbacuje američke optužbe, tvrdeći da je neovisan o vladi u Pekingu.

Njegovu poziciju dodatno otežava trgovinski sukob dva vodeća gospodarstva svijeta, koja su međusobno uvela uvozne carine na robu u vrijednosti nekoliko stotina milijardi dolara, uzrokujući poremećaje u nabavnim lancima i trgovinskoj razmjeni širom svijeta.

Izjava Huaweija u vezi s istragama američkog Ministarstva pravosuđa

U nastavku u potpunosti prenosimo izjavu iz Huaweija vezanu uz optužbu o krađi patenta:

Huawei želi izdati sljedeća pojašnjenja u vezi s tvrdnjama da je američko Ministarstvo pravosuđa ispitivalo Huawei zbog navodne krađe patenata za kamere na smartfonima, kao i o nedavnim istragama američke vlade, a koje se spominju u prošlotjednom članku Wall Street Journala. U Huaweiju tvrde da su navodi o krađi patenata lažni.

Predstavnici američke podružnice Huaweija su se 28. svibnja 2014. sastali s gospodinom Rui Pedrom Oliveirom na njegov zahtjev. Na sastanku, gospodin Oliveira je Huaweiju predstavio dizajn svoje kamere, za koju je rekao da čeka američki patent. Huawei nije koristio njegov dizajn.

2017. godine Huawei je počeo prodavati panoramsku kameru EnVizion 360, koju su samostalno osmislili i razvili zaposlenici Huaweija, bez pristupa informacijama g. Oliveira. Za razliku od proširivog dizajna g. Oliveira s jednom lećom, Huaweijeva kamera nije bila proširiva, te je imala leće na obje strane dizajnirane za panoramske slike.

Počevši od travnja 2018. godine pa sve do ožujka 2019. g. Oliveira počeo je slati e-poštu Huaweiju, tvrdeći da je EnVizion360 prekršio njegove američke patente. U svojim je e-mailovima više puta prijetio rekavši da će, ne plati li Huawei iznuđivani iznos novca, otići u medije i vršiti pritisak putem političkih kanala.

Huawei kategorički odbacuje tvrdnje g. Oliveira o kršenju patenta i pružio je detaljne dokumente koji govore u prilog tome (vidjeti kao primjer vizualne usporedbe dvaju proizvoda u nastavku). Ipak, gospodin Oliveira je nastavio u medijima širiti lažni narativ u pokušaju da naruši Huaweijev ugled. Uložio je daljnje napore da izvrši pritisak na Huawei preko visokih vladinih dužnosnika, pokušavajući natjerati kompaniju da ispuni njegove zahtjeve i da velike sume novca.

26. ožujka 2019. Huawei je, kako bi obranio ugled kompanije i zaštitio zakonita prava i interese, podnio prijavu protiv g. Oliveira pred američkim sudom. Ovo je normalan građanski postupak. Međutim, gospodin Oliveira odbio je prihvatiti Huaweijevu žalbu i poziv, što je rezultiralo odgodom sudskog postupka.

Jasno je da gospodin Oliveira koristi trenutnu geopolitičku situaciju. Lažnu priču gura putem medija u pokušaju da iskoristi spor. Takvu vrstu ponašanja ne treba poticati, niti bi ga trebalo smatrati racionalnim opravdanjem kriminalističke istrage američkog Ministarstva pravosuđa.

Posljednjih nekoliko mjeseci, američka vlada koristi svoj politički i diplomatski utjecaj u lobiranju kod drugih vlada da zabrane Huaweijevu opremu. Nadalje, koristi svaki alat koji joj stoji na raspolaganju - uključujući sudske i administrativne ovlasti, kao i niz drugih beskrupuloznih sredstava - da poremeti normalno poslovanje Huaweija i njegovih partnera. To uključuje:

Naputke regulatorima da prijete, prisiljavaju, privlače i potiču sadašnje i bivše zaposlenike Huaweija da se okrenu protiv kompanije i rade za njih.

Protupravno pretraživanje, zadržavanje, pa čak i hapšenje zaposlenika i partnera Huaweija.

Pokušaj namamljivanja ili lažnog predstavljanja da su zaposlenici Huaweija kako bi se protiv kompanije mogle uložiti neosnovane optužbe.

Pokretanje kibernetičkih napada kako bi se infiltrirali u Huaweijev intranet i unutarnje informacijske sustave.

Slanje FBI-ovih agenata u domove zaposlenika Huaweija i pritisak na njih kako bi prikupili informacije o kompaniji.

Mobiliziranje i zavjera s kompanijama koje rade s Huaweijem ili su u poslovnom sukobu s Huaweijem, da podnesu neopravdane optužbe protiv kompanije.

Pokretanje istraga temeljenih na lažnim medijskim navodima protiv kompanije.

Izvlačenje starih građanskih slučajeva koji su već riješeni i selektivno pokretanje kaznenih istraga ili podnošenje kaznenih prijava protiv Huaweija na temelju tvrdnji o krađi tehnologije.

Ometanje redovnih poslovnih aktivnosti i tehničkih komunikacija zastrašivanjem, uskraćivanjem viza, zadržavanjem pošiljaka itd.

Činjenica je da niti jedna osnovna tehnologija Huaweija nije predmet bilo kojeg kaznenog postupka koji je pokrenut protiv kompanije, kao i da niti jedna optužba američke vlade nije potkrijepljena s dovoljno dokaza. Oštro osuđujemo zlonamjerne, usklađene napore američke vlade u diskreditiranju Huaweija i suzbijanju njegove vodeće pozicije u industriji.

Huawei već više od 30 godina znatno investira u istraživanje i razvoj. Imamo više od 180.000 marljivih zaposlenika širom svijeta. Imamo povjerenje i podršku naših kupaca, dobavljača i partnera.

To je izvor uspjeha naše kompanije. Niti jedna kompanija ne postaje globalni lider na svom polju krađom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:33