Inicijativa

I Sloveniji pomoć iz Kine za 'rat' s koronavirusom, vlasnik Gorenja poklanja 10000 maski

Glavni direktor Gorenja Chao Liu istaknuo je da se Slovenija ranije iskazala u pomoći Kini
Tvornica Gorenje, Velenje
 Vjekoslav Skledar / CROPIX

Kineska kompanija Hisense poklonila je slovenskoj Vladi deset tisuća zaštitnih maski za obranu od koronavirusa, objavio je renomirani slovenski proizvođač bijele tehnike Gorenje iz Velenja koji se od 2018. nalazi u sastavu Hisensa.

- Uz zaštitne maske, u narednim danima ćemo uz podršku matične kompanije iz Kine isporučiti dodatne zaštitne materijale i opremu koja je hitno potrebna Sloveniji, a trenutno je nedostaje zbog širenja koronavirusa – poručeno je iz Gorenja.

Komentirajući dogovorenu pomoć slovenskoj vladi, glavni direktor Gorenja Chao Liu istaknuo je da se Slovenija iskazala u pomoći Kini kada je nju pogodilo širenje koronavirusa.

- Uz pomoć brojnih slovenskih i europskih dobavljača uspjeli smo pružiti dovoljno zaštitne opreme za naše kolege u Kini, na čemu bih želio izraziti zahvalnost svima koji su pomogli da se to dogodi. Sada je pomoć potrebna u obratnom smjeru – izjavio je Liu.

Inicijativa Hisensa naslanja se na niz sličnih kineskih pomoći i donacija Europi za borbu protiv koronavirusa posljednjih dana. Podsjetimo, kineska Vlada, među ostalim, krajem prošlog tjedna poslala je zrakoplov s medicinskom opremom i liječnicima u Italiju koji je na rimski aerodrom isporučio 31 tonu različite medicinske opreme.

Kad su u pitanju mjere zaštite od koronavirusa u samom Gorenju, slovenski mediji navode kako se od 10.ožujka mjeri temperatura svim zaposlenima na ulasku u tvrtku. Isto tako, još od siječnja zabranjena su sva službena putovanja u Kinu ili iz nje, a od početka ožujka i na sve druga odredišta izvan Slovenije.

Gorenje zapošljava oko 11 tisuća radnika u 42 države, a tvornice i razvojne centre, osim u Deželi, imaju u Srbiji, Češkoj, Švedskoj i Nizozemskoj. U 2018. prihod kompanije iznosio je milijardu i 184 milijuna eura, od čega je 95 posto ostvareno izvan Slovenije. Godišnji prihod Hisensa, čije je sjedište u pokrajini Shandong, kreće se oko 13 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:59