Prepolovljena dividenda

Ina gotovo cjelokupnu dobit iz 2019. odvojila za dividendu

U prošloj godini dioničarima Ine isplaćena je dividenda od 125 kuna po dionici
Sandor Fasimon
 Ronald Goršić / CROPIX

Uprava Ine predložila je da se na predstojećoj Skupštini dioničara društva zakazanoj za 26.kolovoza donese odluka o podjeli dividende u ukupnom iznosu od 622 milijuna i 700 tisuća kuna što čini gotovo cjelokupnu dobit tvrtke u prošloj godini.

Ako dioničari predlože prijedlog Uprave, svega 32 milijuna i 778 tisuća kuna iz dobiti Ine u prošloj godini biti će zadržano u imovini društva. Dividenda iz lanjske dobiti, prema prijedlogu Uprave, iznositi će 62 kune i 27 lipa po dionici.

- Uzevši u obzir stabilnu financijsku poziciju i nisku zaduženost društva koja mu omogućuje financiranje investicijskih planova, predlaže se distribucija dobiti Društva u obliku isplate dividende – navodi se u pozivu na Skupštinu dioničarima Ine koji potpisuju predsjednik Uprave Sandor Fashimon i član Uprave Ine Niko Dalić, uz najavu da će se dividenda isplatiti do 25.rujna ove godine.

Dioničarima je predloženo i usvajanje izvješća o poslovanju Ine u prošloj godini prema kojem je, među ostalim, kompanija ostvarila prihod od 22 milijarde i 597 milijuna kuna, EBITDA od dvije milijarde i 897 milijuna kuna te investirala dvije milijarde i 150 milijuna kuna. U izvješću se ističe da je na poslovanje kompanije utjecalo smanjenje cijene nafte i plina za devet posto te smanjenje proizvodnje nafte i plina za tri posto.

- Omjer duga i kapitala kompanije iznosio je 18,5 posto, uz neto dug na razini od dvije milijarde i 554 milijuna kuna na kraju 2019.. - navodi se u izvješću.

Iznos dobiti i predložene dividende u Ini za 2019. gotovo je prepolovljen u odnosu na iste pokazatelje za 2018.. U prošloj godini dioničarima Ine isplaćena je dividenda od 125 kuna po dionici na temelju ostvarene dobiti u 2018. od milijarde i 334 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:54