Od labosa do tržišta

Institut Ruđer Bošković i Belupo planiraju povući 6,8 milijuna kuna iz europskih fondova

Novcem žele razviti znanje kojim bi pomogli gospodarstvu, npr. Ini i Petrokemiji
Institut Ruđer Bošković
 Goran Mehkek / Hanza Media

Institut “Ruđer Bošković”, u suradnji s hrvatskom tvrtkom Belupo, planira aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 6,8 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj s projektom u području hrane, prehrane i zdravlja, rekla je Marijana Klasnić Kožar, voditeljica Odjela za projekte i transfer znanja Instituta “Ruđer Bošković” (IRB), na prošlotjednom susretu pod nazivom “Od labosa do tržišta” u prostoru te najveće hrvatske znanstvene institucije.

Iako o konkretnim detaljima projekta nisu htjeli govoriti, u IRB-u su naglasili da je taj primjer suradnje znanosti i gospodarstva, kao i suradnja s Atlantic grupom na projektu za čiju je provedbu odobreno deset milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, pokazatelj da IRB u susretima i razgovorima između znanstvene i gospodarske zajednice, poput “Od labosa do tržišta”, može komercijalizirati svoje znanje, mobilizirati istraživačku infrastrukturu, pomoći gospodarstvu, ali i pojačati korištenje fondova EU.

Problema ne manjka

- Cilj je razviti znanje i istraživanje koje će pomoći gospodarstvu. Ovakvim susretima i razgovorima mi iz IRB-a možemo vidjeti koji su točno gospodarski problemi koje možemo pomoći riješiti - istaknuo je David Smith, ravnatelj Instituta “Ruđer Bošković”.

Da takvih problema ne manjka, može se vidjeti i na primjeru Petrokemije i Ine. Tako je na prošlotjednom susretu znanstvenika s IRB-a i predstavnika kemijske industrije Tamara Adžamić iz Sektora za razvoj tehnologije i proizvodnju iz obnovljivih izvora Ine istaknula da traže partnere za rad na cijelom nizu rješenja, poput proizvodnje naprednih goriva, pirolize i prikupljanja otpadnog ulja. Martina Warde, inženjerka u Uredu direktora Proizvodnje gnojiva, naglasila je da su gorući problemi Petrokemije pronaći rješenje za zbrinjavanje otpadnih voda i prenamjenu fosfor-gipsa iz otpada u građevinski materijal.

- Iako imamo deset zaposlenika u Odjelu istraživanja i razvoja, naš je problem što kao poduzeće s financijskim problemima ne možemo povlačiti sredstva iz fondova EU - požalila se Warde.

Financira se samo 12 posto

Da su za ljubavnu vezu između znanosti i industrije, uz dobru strategiju i komunikaciju, potrebne i financije, smatra Domagoj Račić, direktor tvrtke Mreža znanja i jedan od organizatora susreta. Naime, rok za prijavu projekata za financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj je do 2. srpnja, a Račić vjeruje da će hrvatske tvrtke i znanstvene institucije povući većinu tih sredstava. Ipak, i to ima rok trajanja. Račić upozorava da se treba pripremiti za budućnost jer za povlačenje sredstava namijenjenih isključivo Hrvatskoj imamo vremena do 2021. godine, a potom ćemo morati konkurirati za financiranje projekata na zajedničkom europskom prostoru. Primjer takvog programa, koji je na razini cijele EU, jest “Obzor 2020.” s fondom od čak 80 milijardi eura.

Međutim, za povlačenje tih sredstava kriteriji su izuzetno rigorozni i na kraju se financira samo 12 posto od svih prijavljenih projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:03