Važna investicija

Intervju s Borisom Drilom: 'Nova oprema u Istri je kamen temeljac za uvođenje 5G mreže'

Direktor je u Odjelu za informacijske tehnologije HT-a i zadužen je za provedbu projekta 5G mreže
Boris Drilo, član Uprave HT-a zadužen za tehniku i informacijske tehnologije
 HT / Press

Boris Drilo završio je Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te godinu dana radio kao znanstveni novak. Obrazovni je sustav ubrzo zamijenio realnim sektorom. Sada je direktor u Hrvatskom telekomu, u Odjelu za informacijske tehnologije, i zadužen je za provedbu novog futurističkog projekta u Hrvatskoj - 5G mreže.

Puno se govori o 5G mreži i revoluciji koju donosi. Možete li laički, svakodnevnim primjerom, objasniti o čemu je riječ?

- Evo jedne jednostavne analogije. Mobilne mreže su kao ceste. Cesta s četiri trake je, recimo, 4G mreža koju trenutačno koristimo. Ako je malo automobila na cesti, promet će se kretati brzo, ali ako se cesta napuni automobilima, stvori se kolona i nitko ne ide nigdje. Vidjeli smo da moramo ići u modernizaciju mreže jer se svake druge godine podatkovni promet udvostruči, a mreža mora biti sposobna to prihvatiti a da pritom ne padnu brzine pristupa internetu, nego da se još i povećaju. Novim tehnologijama koje uvodimo, poput 5G, mi radimo upravo to: proširujemo cestu. 5G mreža bila bi cesta s deset traka. Ona s jedne strane zadovoljava rast prometa, a s druge strane povećava brzinu prijenosa podataka.

Hrvatski telekom je prošli tjedan u Puli završio modernizaciju radijske pristupne mreže na području Istre. Jesu li time ostvareni svi preduvjeti za implementaciju 5G mreže na tom području?

- Neke su stvari oko 5G mreže još uvijek apstraktne. To je tehnologija koja će se razvijati još deset ili 15 godina. Opremom, baznim stanicama koje smo zamijenili na 137 lokacija u Istri, zapravo smo postavili kamen temeljac i na tome trebamo sagraditi 5G kuću. Od novih 5G mreža treba izdvojiti izrazito brz odaziv mreže, tzv. latenciju. Ono što su konjske snage kod automobila, latencija je u mobilnoj mreži, odnosno to je vrijeme za koje ćete postići maksimalnu brzinu.

Taj odaziv je samo pet milisekundi i deset puta kraći od odaziva u 4G mreži. To je bitno za razvoj industrije 4.0., automatizaciju i robotizaciju jer se u stvarnom vremenu ‘na daljinu’ mogu izvršavati vremensko-kritične aktivnosti poput kirurških intervencija između dva grada.

Istra trenutačno, bez zadrške, ima najmoderniju opremu i najnapredniju mrežu u Hrvatskoj i regiji i sve preduvjete za implementaciju 5G mreže kad za to dođe vrijeme. U turističkoj sezoni se 40 posto od ukupnog korištenja mobilnog interneta događa u Istri, a ostalih 60 posto na ostatku obale. Stanovnici Istre i naši gosti ovo će ljeto imati najbolju mobilnu mrežu na Jadranu.

Osim opreme, odnosno novih baznih stanica, što je još potrebno za implementaciju 5G mreže?

- Najvažniji je radiofrekvencijski spektar. 5G zahtijeva novi spektar koji još nije raspoloživ. Mi smo ga dobili za testiranje u Puli i prvi smo 5G testirali na 3,5 GHz. Sva ostala testiranja o kojima ste mogli čitati napravljena su na frekvencijskim pojasevima koji nisu relevantni za Hrvatsku.

HAKOM je zadužen za licenciranje tog frekvencijskog spektra i to će učiniti u trenutku kad prosudi da je za to došlo vrijeme.

Koja je sljedeća faza modernizacije mreže u Hrvatskoj i koliko iznosi investicija potrebna da se taj projekt dovrši?

- Naš je plan da nakon Istre to napravimo u Zagrebu, a onda i u ostatku Hrvatske. U Zagrebu će biti postavljeno više od 300 baznih stanica do početka jeseni, a nakon toga i u ostatku Zagrebačke županije. Do početka iduće turističke sezone riješit ćemo Dalmaciju, a potom Liku i Slavoniju. Naša će ulaganja tu biti veća od milijardu kuna.

Čini mi se da je to daleko najveća privatna investicija u posljednje vrijeme. Ilustracije radi, Pelješki most je investicija od dvije milijarde kuna i financirana je kroz fondove EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:17