Koronavirus 'napao' i ovrhe

Iznenađujući podaci Fine, zahtjevi za ovrhe nad računima tvrtki i građana u ožujku u padu

Koncem ožujka bilo je 238 135 blokiranih građana na dug od 16,6 milijardi kuna bez kamata
Ilustracija: FINA
 Ranko Šuvar / Hanza Media

Broj blokiranih tvrtki i građana 31.ožujka ove godine u padu je u odnosu na prethodni mjesec i isto razdoblje prošle godine, najnoviji su podaci Financijske agencije koji predstavljaju svojevrsno iznenađenje.

Upravo je ožujak, naime, bio mjesec najvećeg pritiska na sposobnost plaćanja obveza i tvrtki i građana zbog blokade gospodarstva uslijed širenja koronavirusa i potresa u Zagrebu, a spasonosne mjere Vlade i Hrvatske narodne banke za jačanje likvidnosti gospodarstva i kućanstava uslijedile su početkom travnja.

U svakom slučaju, Fina je utvrdila da su 31.ožujka u blokadi bile 17 632 tvrtke, što predstavlja pad od 2,7 posto u odnosu na veljaču te smanjenje od 6,4 posto u odnosu na ožujak prošle godine.

Smanjen je koncem ožujka i ukupni iznos na koji su blokirane domaće tvrtke, i to za 226 milijuna kuna u odnosu prethodni mjesec. Dug tvrtki od kojih se ne mogu naplatiti potraživanja iznosio je 31.ožujka 5,5 milijardi kuna bez kamata, što je smanjenje od 3,9 posto u odnosu na veljaču te 14,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kad su u pitanju pokazatelji blokiranih građana, koncem ožujka u očevidniku neizvršenih osnova za plaćanje Financijske agencije bilo je 238 135 građana na ukupni dug od 16,6 milijardi kuna bez kamata. Riječ je, u usporedbi s veljačom, o padu broja blokiranih građana za 1,3 posto, što znači da su tijekom ožujka deblokirana 1752 građana.

Kada se najnoviji podaci o blokiranim građanima usporede s pokazateljima za ožujak 2019. dolazi se do blizu 23 tisuće odblokiranih građana u godini dana ili stope pada od 8,8 posto.

Ukupan dug građana od kojih se koncem ožujka nisu mogla naplatiti potraživanja smanjen je u odnosu na veljaču za 218 milijuna kuna, a u odnosu na isto razdoblje lani za 550 milijuna kuna.

- Najveći dio duga građana, u iznosu od 5,9 milijardi kuna bez kamata, odnosio se na dug građana prema cijelom financijskom sektoru odnosno bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing, factoring i osiguravajućim društvima te tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje, što je udio od 35,5 posto u ukupnom dugu građana – upozorava Financijska agencija.

Od 2011. do ožujka ove godine Fina je zaprimila oko deset milijuna i 600 tisuća zahtjeva za naplatu potraživanja koja su dospjela dužnicima. U tom je razdoblju, navodi agencija, zatražena naplata 172 milijarde kuna od tvrtki i 105 milijardi kuna od građana.

Ministarstvo pravosuđa sredinom ožujka ove godine izdalo je preporuku o odgodi ovrha u okviru Vladinih mjera zaštite gospodarstva i građana zbog širenja epidemije koronavirusa, no to ne znači da se zahtjevi za ovrhe na temelju vjerodostojne isprave ne zaprimaju kod nadležnih institucija već se po njima ne postupa do daljnjega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:40