Okrugli stol u HBOR-u

Izrada Nacionalne razvojne strategije pri kraju, slijede razgovori s gospodarstvenicima

Novi proračun EU mogao bi se donositi upravo u vrijeme hrvatskog predsjedanja, tvrdi ministrica Žalac
Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije
 HBOR

Izrada Nacionalne razvojne strategije Hrvatske za razdoblje do 2030. godine u završnoj je fazi, a uskoro će uslijediti razgovori s gospodarstvenicima, čiji će se savjeti i prijedlozi također uklopiti u strategiju, poručila je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, na susretu Liderova Kluba izvoznika, koji je danas održan u HBOR-u.

Nacionalna razvojna strategija za razdoblje do 2030. cjelovita je strategija razvoja zemlje, koja se izrađuje u suradnji s Europskom komisijom. Prijedlog strategije, dodala je Žalac, već je praktično gotov, a sadrži viziju i smjer razvoja. Strategija je vezana i uz korištenje novca iz fondova EU, ali ne ograničava se samo na komponentu pomoći EU razvoju Hrvatske, objasnila je Žalac.

Žalac je, inače, zadovoljna dosadašnji korištenjem novca iz fondova EU. Gospodarstvenike je pozvala da se još više uključe u povlačenje sredstava iz Unijinih fondova, što se posebno odnosi na mala i srednja poduzeća. Najavila je da će se u ovoj godini mijenjati i Operativni program, i to tako da se novac prenamjeni iz manje uspješnih segmenata prema uspješnijima. Cilj Vlade je dodatno potaknuti hrvatski izvoz.

- Vladi će u sljedećem razdoblju u fokusu biti izvoznici, posebno kada je riječ o korištenju fondova EU - poručila je Žalac.

Dodala je i kako će se, po svemu sudeći, proračun EU za sljedeće razdoblje donijeti upravo u vrijeme hrvatskog predsjedanja Unijom u prvoj polovici sljedeće godine. Sadašnji prijedlozi govore o određenom smanjenju iznosa za Hrvatsku (i ostale članice), no to se, kaže ministrica, može nadoknaditi većim povlačenjem novca koji Bruxelles stavlja na raspolaganje za provedbu strukturnih reformi. Osim toga, dodala je, očekivano donošenje proračuna EU u vrijeme hrvatskog predsjedanja Zagrebu će dati priliku i da se pokuša izboriti za neke od svojih ciljeva, oko kojih se usklađuje s ostalim novim članicama.

- Ne želimo manji proračun, veći iznos nacionalnog sufinanciranja i veće predfinanciranje - poručila je Žalac.

I Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, poručila je da će ta državna financijska institucija još više stajati na raspolaganju hrvatskim izvoznicima. U prošloj je godini, istakla je Perko, HBOR odobrio 13 posto više sredstava i devet posto više kredita te 24 posto više novca za investiranje. U ovoj godini, zaključila je čelnica HBOR-a, nastojat će se pojednostaviti "šuma programa" u kojoj se poduzetnici teško snalaze, a profunkcionirat će i venture capital i private equity fond.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:22