Težak udarac

'Izvoz je stao, a online prodaja je nedovoljna'

Vinari su svjesni da će prodaja vina u 2020. godini biti barem upola manja nego godinu prije
Otvorenje 14. festivala vina i kulinarstva, VINOcom 2019.
 Ronald Goršić / CROPIX

Trenutna situacija izazvana pandemijom koronavirusa, koja je direktno pogodila turistički sektor, odrazila i na ova područja, a negativan efekt zatvorenih ugostiteljskih objekata, kao i cijelog HORECA sektora, u predsezoni, prelio se i na vinogradarstvo i vinarstvo.

Svjesni da će prodaja vina u 2020. godini biti barem upola manja nego godinu prije, dalmatinski vinari su putem HGK dali svoj doprinos u predlaganju mjera Vladi RH za ublažavanje štete od koronavirusa. Vinari smatraju da je za prevladavanje nastalih teškoća u vinogradarsko-vinarskom sektoru nužno donošenje dugoročnih mjera kroz reprogramiranje postojećih kredita, osiguranje obrtnih sredstava za financiranje tekuće proizvodnje, smanjenje PDV-a na vino kako bi niža prodajna cijena utjecala na bolju prodaju, kao i da bi hitna isplata svih planiranih poticaja i potpora pomogla tekućoj, ali i budućoj proizvodnji grožđa i vina.

„Dalmatinski vinari okupljeni u regionalnom Udruženju Vino Dalmacije pri HGK - Županijskoj komori Split, koje okuplja vodeće vinarije iz četiri dalmatinske županije, svjesni su da od predsezone nema ništa, uz veliku neizvjesnost po pitanju turističke sezone. Prošle godine je u prvih šest mjeseci bilo isporučeno oko 50 posto količine vina u HoReCa sektor, a sada toga nema. Sve stoji, nema novih narudžbi te je čak i prije krize dogovoreni izvoz zaustavljen ili smanjen i do 70 posto. S obzirom da većina hrvatskih vinara živi od plasmana kroz hotele i restorane, aktualni pad prodaje i potrošnje vina u tom dijelu doveo je u pitanje poslovanje i likvidnost dalmatinskih, ali i svih hrvatskih proizvođača vina. Izvoz vina je stao, online prodaja putem web shopova je nedovoljna pa se mnogi vinari, još uvijek opterećeni kreditnim obvezama, tako da smo zabrinuti kako i kada dalje. '', ističe predsjednik Udruženja Vino Dalmacije Ivica Kovačević.

Prijavljena proizvodnja grožđa i vina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, prema zadnjim podacima iz Vinogradarskog registra Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, iznosi gotovo pet tisuća tona grožđa i nešto manje od 30 tisuća hektolitara vina, od čega je trećina u kategoriji vrhunskog vina.

Vinoteke i kušaonice vina u sklopu vinarija, koje su prijašnjih godina putem organiziranih turističkih posjeta osiguravale stalni priljev novca za tekuće potrebe, sada ne rade.

Ovo doba godine je ujedno i vrijeme intenzivnih radova u vinogradima kada se osigurava proizvodnja grožđa za novo vino te ulaže u mehanizaciju, zaštitu, gnojidbu i druge agrotehničke mjere te sezonsku radnu snagu, kojoj sada treba osigurati propusnice za kretanje do mjesta rada kao i propisane sigurnosno-higijenske mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:50