Ponuđena dividenda

Jadranski naftovod nagrađuje dioničare unatoč koronavirusu

Država je vlasnik 78,51 posto dionica JANAF-a, no kontrolira još i 5,36 posto preko HEP-a
JANAF Terminal Omišalj
 Matija Djanješić / CROPIX

Na sutrašnjoj Skupštini Jadranskog naftovoda (JANAF) dioničari će se izjasniti o prijedlogu Uprave da se iz dobiti društva za 2019. isplati dividenda od 74 kune po dionici.

Budući je JANAF u pretežitom vlasništvu države, njezini predstavnici na Skupštini JANAF-a morati će birati između Vladine preporuke domaćim tvrtkama da se dobit kompanija ostavlja u njima zbog posljedica udara koronavirusa na gospodarstvo i ponuđene dividende.

Prema pozivu dioničarima JANAF-a, kompanija je u 2019. ostvarila dobit od 262 milijuna kuna, a prijedlog je Uprave da se za isplatu dividende od tog iznosa izdvoji 74 milijuna i 647 tisuća kuna. Ostatak dobiti zadržao bi se u rezervama društva.

Prije izglasavanja odluka o raspodjeli dobiti, dioničari JANAF-a morati će provesti opoziv predsjednika Skupštine društva Gorana Marića i imenovanje na tu funkciju ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića.

Država je vlasnik 78,51 posto dionica JANAF-a, no kontrolira dodatnih 5,36 posto dionica preko vlasničkog udjela HEP-a. Među najvećim dioničarima JANAF-a je i INA s 11,8 posto vlasništva, u kojoj je država također suvlasnik.

Među deset najvećih dioničara JANAF-a su i mirovinski fondovi što može biti jedan od ključnih razloga isplate dividende u ovoj kompaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:54