Odlični rezultati

JGL grupa ostvarila bruto prihod od 77,3 milijuna kuna, pet posto više nego prošle godine

Prodaja brendova u Rusiji bila je ključna za financijsku dobit, navode iz tvrtke
Ivo Usmiani, direktor JGL grupe
 Tea Cimaš / Hanza Media

Jadran galenski laboratorij (JGL) grupa je u 2017. godini ostvarila dobit prije poreza u iznosu od 77,3 milijuna kuna, što je pet posto više u odnosu na prethodnu poslovnu godinu, izvijestili su u petak iz te tvrtke.

Zahvaljujući značajnom smanjenju zaduženosti i rastu prodaje na svim ključnim tržištima, ukupni su prihodi grupe ostvareni u iznosu od 931,4 milijuna kuna, što je rast od devet posto u odnosu na 2016. godinu, ističu iz JGL-a.

"JGL grupa je tijekom 2017. stabilizirala i poboljšala operativno poslovanje te postavila dobre temelje za daljnji rast", navode iz te tvrtke.

Napominju i da su izravan utjecaj na smanjenje profitabilnosti iz operativnog poslovanja imala ulaganja u jačanje tržišnih pozicija ključnog brenda Aqua Maris u Rusiji, optimizaciju zaliha, kao i promjenu poslovnog modela radi jednokratnog troška restrukturiranja.

"Poslovna transakcija prodaje brendova u Rusiji bila je ključna za financijsko restrukturiranje i smanjenje duga te je matičnoj tvrtki stvorila pufer za strateško fokusiranje u području respiratornog i oftalmološkog segmenta, za daljnja investiranja u nova tržišta, kao i razvoj novih proizvoda", istaknuo je predsjednik Upravnog odbora JGL-a Ivo Usmiani.

Napominje kako struktura realizacije prodaje JGL grupe, u kojoj dominira izvoz, iz godine u godinu potvrđuje da je odabrani strateški smjer internacionalizacije, a u pojedinim segmentima i globalizacije poslovanja, bio ključan za dugoročnu održivost poslovanja.

"Unatoč stalnim izazovima i promjenama na globalnom farmaceutskom tržištu koje uspješno svladavamo, naše stečene tržišne pozicije su stabilne", istaknuo je Usmiani.

Poslovni prihodi JGL grupe lani su iznosili 908,4 milijuna kuna, što je rast od gotovo 16 posto, pri čemu realizirani poslovni prihodi iz core business-a dosežu 738,5 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje proizvoda unutar JGL grupe dosegli su 728,3 milijuna kuna, što je rast od 39 posto.

JGL d.d. i dalje u rezultatu sudjeluje sa značajnim udjelom od 49 posto, na drugom mjestu je Jadran LLC Moskva s 26 posto udjela, a slijedi lanac ljekarni Pablo s 18 posto udjela u prodaji JGL grupe.

U matičnoj tvrtki lani je ostvaren prihod od prodaje u iznosu od 453,7 milijuna kuna, što je povećanje od 30 posto u odnosu na 2016. godinu, navodi se uz ostalo u priopćenju.

Po podacima koji se iznose, tijekom prošle godine u JGL d.d. uspješno su lansirana čak 73 proizvoda na različitim internacionalnim tržištima, od kojih 87 posto čine proizvodi iz vlastitog razvoja, a pripremljeno je i na registraciju predano 117 prvih aplikacija, od kojih je 94 dobivenih odobrenja.

Krajem prošle godine JGL je promijenio poslovni model te je u novi poslovni ciklus ušao s jednostavnijim modelom monističkog upravljanja. Na poziciju izvršnog direktora JGL-a posljednjeg dana 2017. došao je Mislav Vučić, menadžer s bogatim međunarodnim iskustvom u farmaceutskom biznisu, napominje se u izvješću.

"S obzirom da je u izvještajnom razdoblju na svim tržištima na kojima je grupa prisutna s vlastitim operacijama zabilježen financijski i naturalni rast, nastavak trenda rasta očekuje se i u 2018. poslovnoj godini", ističu u JGL-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:45