Studenti pomažu

'Krećemo u proizvodnju 50.000 zaštitnih vizira za sve hrvatske bolnice. Dajte nam 10 dana'

Sve je krenulo od 23-godišnjeg Slavena Damjanovića, studenta pete godine splitskog FESB-a, koji je 3D tehnologijom isprintao prve zaštitne vizire
Slaven Damjanović s isprintanim 3D vizirima
 Duje Klarić / CROPIX

- Od ponedjeljka krećemo u proizvodnju 50 tisuća vizira kojima bismo opskrbili sve hrvatske bolnice. Računamo da će nam u ovoj fazi za to trebati desetak dana. Još uvijek smo iznenađeni velikim odazivom naših kolega iz cijele Hrvatske i koliko je cijela ova inicijativa uzela maha - javili su nam iz Hrvatskog studentskog zbora. Ta je splitska studentska organizacija jedan od pokretača velike prošlotjedne akcije 3D printanja zaštitnih vizira za hrvatske medicinske djelatnike.

U nevjerojatnoj volonterskoj akciji proizvodnje zaštitnih vizira za lice, koja je prošli tjedan pod oznakom #studentipomažu zapalila društvene mreže, trenutno sudjeluje 350 studenata iz 45 hrvatskih gradova. Bez predaha, tristo njihovih 3D printera danonoćno "štancaju" zaštitne vizire.

Ideja za posebnu zaštitu za medicinsko osoblje od prijenosa koronavirusa sa zaraženog pacijenta došla je, zapravo, od jednog mladića, 23-godišnjeg Slavena Damjanovića, studenta pete godine splitskog FESB-a, koji je 3D tehnologijom isprintao prve zaštitne vizire. Mladića smo nazvali i pitali kako mu je to palo napamet, a odmah nam je dao do znanja da sam nacrt nije njegov, već je "open source" češkog "Prusa Research" laboratorija, a on ga je samo isprintao.

#studentipomažu

- Printeri nam rade danonoćno, evo, cijelo vrijeme smo u dogovorima i organizaciji, nabavljamo materijal sa svih strana. A kako je počelo? Čuo sam apel ministarstva da od pojedinaca i tvrtki traže pomoć u zaštitnim maskama, rukavicama, dezinfekcijskim sredstvima i opremi za medicinske djelatnike pa sam počeo razmišljati kako bih mogao pomoći. Dosjetio sam se vizira koji čuva usta, nos i oči od virusa i sprječava kapljični kontakt pacijenta i zdravstvenog djelatnika - govori Damjanović pokušavajući nadglasati šuštanje strojeva u pozadini.

Opisuje da je vizir najsličniji onome koji se koristi prilikom košnje trave, dugačak je oko 25 centimetara, težak 60 grama, a sastoji se od nosača koji se izrađuje u 3D printeru. Plastična folija kupuje se gotova i prilagođava nosaču, a montira se i elastična traka koja ide iza glave.

Split, 230320.
Slaven Damjanovic inicijator akcije printanja 3D vizira za zastitu medicinskog osoblja.
Slaven Damjanovic predao je prvu donaciju splitskim ljecnicima Pieru Zivkovicu Marinu i Mariu Podrugu.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX
Slaven Damjanović predao je prvu donaciju splitskim liječnicima Pieru Zivkovicu Marinu i Mariu Podrugu

Prvi je dan, iz dva 3D printera koja Damjanović drži u sobi u splitskom Studentskom centru izašlo je desetak vizira, a svi su predani u ruke djelatnika splitskoga KBC-a. Uvjerivši se da njegov izum funkcionira, nacrt je podijelio na društvenim mrežama i pozvao sve hrvatske 3D printeraše upomoć. Nije očekivao ono što je uslijedilo.

Uključio se Studentski zbor splitskog sveučilišta, podijelio njegov poziv na Facebooku i lavina je bila pokrenuta. U manje od 18 sati od objave akciji se priključilo 120 studenata i stotinjak 3D printera, dan poslije već ih je bilo dvjesto, a sada bez prestanka radi njih više od 350 na čak tristo 3D printera. Nismo ni znali da ih toliko ima u Hrvatskoj, komentiramo s Josipom Smolji, zamjenicom predsjednika Studentskog zbora splitskog sveučilišta. Ona kaže da je cijela inicijativa i njih iznenadila i da su sada studenti-volonteri postali ozbiljna lančana proizvodnja.

Sudionici inicijative poslali su nam svoje slike dok izrađuju zaštitne vizire. Pogledajte galeriju ispod:

- Kad smo počeli, cilj nam je bio osigurati Split, jer smo znali da smo to možemo, ali onda se dogodilo čudo. U nekoliko dana je sve eksplodiralo. Svi sada žele sudjelovati, tako da u ovom trenutku možemo proizvoditi oko dvije tisuća vizira dnevno. U četvrtak smo odgovorili na 3200 mailova, što od studenata koji žele sudjelovati, što upita bolnica i medicinskih djelatnika koji traže zaštitnu opremu - priča nam Smolji, dodajući da ih, prije početka masovne proizvodnje 50 tisuća komada idući tjedan, najviše brinu logistika i transport. Viziri, naime, pristižu sa svih strana Hrvatske, a moraju organizirati sabirne punktove u nekoliko gradova.

Split, 230320.
Slaven Damjanovic inicijator akcije printanja 3D vizira za zastitu medicinskog osoblja.
Slaven Damjanovic predao je prvu donaciju splitskim ljecnicima Pieru Zivkovicu Marinu i Mariu Podrugu.
Na fotografiji: Zivkovic Piero Marin, Slaven Damjanovic i Mario Podrug
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX
Živković Piero Marin, Slaven Damjanović i Mario Podrug

Kolika je želja hrvatskih studenata da pomognu medicinarima govori i činjenica da je sredinom tjedna na društvenim mrežama objavljena panična poruka da je svima ponestalo materijala za 3D printanje. Domaćim dobavljačima plastičnog materijala printeraši su ispraznili zalihe. Naime, u printanju se koristi poseban plastični materijal, kilogram kojeg stoji i do 200 kuna. Srećom, na apel su se javili svi oni koji imaju materijal, a nemaju printere i donirali svoje zalihe te time proizvodnju vratili na kolosijek. Borba se nastavlja.

U Dubrovniku isprintaju šest vizira u četiri sata

Dubrovački studenti, udruge i obrti sudjeluju u izradi 3D printanih vizira, kako nam je ispričao voditelj tog projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju Tomo Sjekavica, inače tajnik županijske Zajednice za tehničku kulturu.

- Trenutno na ovom području imamo 20 printera. Javljaju nam se ljudi sa svih strana koji se žele uključiti. Jedan dečko s Korčule i jedan iz Ploča su se priključili za vikend – govori Sjekavica. Osim studenata Informatičkog kluba Futura i LARIAT - Laboratorija za autonomne inteligentne sustava Sveučilišta u Dubrovniku, u akciji sudjeluju i obrti Robot Hand Made, Maritimo Fishing, Udruga RC modela i Dubrovačka baština.

Kaže da im u prosjeku, za svaki printer, treba četiri sada da bi isprintali šest komada. Oni za printanje koriste model vizira Prusin, dizajn češkog "Prusa Research" laboratorija, koji su besplatno dostupni na internetu, a čiji modeli imaju odobrenje tamošnjeg Ministarstva zdravstva. Dosad su ih proizveli dvjestotinjak, a većinu su već isporučili bolnicama u Dubrovniku.

- Javlja nam se sada dosta pedijatara, stomatologa i liječnika opće prakse koji isto traže viziri. Prioritet je, također, isporučiti vizire Domovima zdravlja i bolničarima u sanitetskim vozilima koji prevoze oboljele od koronavirusa – najavljuje Sjekavica.

Zadarska strukovna škola među pionirima 3D printanja

U izradu zaštitnih vizira uključila se i Strukovna škola Vice Vlahovića u Zadru. Ante Ivanac, profesor elektrotehnike u toj zadarskoj školi i voditelj tamošnjeg projekta printanja rekao je da su se inicijativi priključili na apel iz Opće bolnice Zadar. Medicinsko je osoblje zadarske bolnice tražilo 15 komada zaštitnih vizira.

- Naravno da smo se odmah odazvali, oni su na prvoj crti bojišnice ovih dana i sretni smo što im možemo pomoći – ističe.

Inače njihova je strukovna škola među prvima u Hrvatskoj nabavila 3D printer, još prije sedam godina kada je malo tko znao što to uopće jest.

- Preko interneta smo kupili dijelove i zajedno s učenicima ga sastavili, taj printer i danas još uvijek radi. Ali to je mal i spor printer, već dvije godine imamo veći printer 300x300 milimetara gdje možemo veće komade printati. To su izvannastavne aktivnosti u kojima učenici neke svoje nacrte onda i printaju u praksi. Najviše ga koristimo za pomoć ostalim školama kao što je Poljoprivredna škola, njima printamo kalupe za kolače – kaže Ivanac.

Knjižničari ne žele pasivno promatrati sa strane

Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" iz Koprivnice posudila je svoj 3D printer Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu (FOI) za printanje zaštitnih vizira za liječnike.

Kako su javili iz knjižnice, iako su zatvorili svoja vrata, to ne znači da ne prate društvena zbivanja.

- Ovaj put smo otišli korak dalje i aktivno se uključili u akciju Hrvatskog studentskog zbora posudivši 3D printer Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu kako bi ga njihovi studenti koristili u printanju zaštitnih vizira za liječnike. Na ovaj način naš 3D printer, koja se inače koristi za edukaciju, koristit će se za proizvodnju pomagala za zaštitu liječnika od koronavirusa na što smo izuzetno ponosni jer na skroman način možemo dati svoj obol u sprečavanju njegovog širenja – navode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:04