Posao od 220 milijuna eura

Najveća akvizicija u telekomunikacijskom sektoru: Vlasnici Nove TV i N1 kupili i Tele2

Zaključenje prodaje očekuje se do kraja 2019., a transakciju će morati odobriti i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN)
Tele 2
 Dragan Matić / CROPIX

Telekom Tele2 dogovorio je prodaju svojeg hrvatskog poslovanja za 220 milijuna eura tvrtki United Group, jednom od većih operatera u jugoistočnoj Europi koji u svojem vlasništvu, između ostalih, ima televizijske kanale Novu TV i N1. Zaključenje prodaje očekuje se do kraja 2019. godine, a transakciju će morati odobriti domaća regulatorna tijela, uključujući i Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), stoji u priopćenju iz Tele2.

Veći fokus

- Ponosni smo na poslovanje koje smo izgradili u Hrvatskoj, a posebno na izvanredan razvoj u posljednje dvije godine, vođen našim talentiranim zaposlenicima i našom vrijednom bazom klijenata. Vjerujemo da će Tele2 Hrvatska, kao dio telekomunikacijskih i medijskih tvrtki United Grupe, u nadolazećem razdoblju stvoriti još veću vrijednost za naše korisnike. Za Tele2 je ovo prilika za veći fokus na uspješnu provedbu naše strategije na preostalim tržištima. Zahvaljujem hrvatskom timu na njihovu angažmanu i mnogobrojnim doprinosima Tele2 Grupi u proteklih 14 godina - izjavio je Anders Nilsson, predsjednik i izvršni direktor Tele2.

Švedski Tele2 na domaće je tržište došao 2005. godine, a prisutni su, osim u Hrvatskoj, u još pet europskih zemalja - Nizozemskoj, Litvi, Latviji, Njemačkoj i Estoniji, a imaju operaciju i u Kazahstanu. Međutim, prije dvije godine prodali su udio od 75 posto u nizozemskom Tele2 njemačkom T-mobileu za 190 milijuna eura.

Preuzimanje

Što se tiče domaćeg tržišta, akvizicija Tele2 jedna je od većih domaćih preuzimanja u zadnje vrijeme. Lani je tako najveća akvizicija bila ona rovinjske Adris grupe, koja je za 222 milijuna eura postala vlasnik 93,9 posto udjela u najvećoj zagrebačkoj hotelijerskoj tvrtki, HUP Zagreb. Godinu prije toga, Nova TV prešla je u vlasništvo United Grupe za 230 milijuna eura. Što se, pak, telekomunikacijskog sektora u Hrvatskoj tiče, kao najveća akvizicija vodila se ona Hrvatskog Telekoma, koji je početkom 2017. godine za 123,5 milijuna eura kupio većinski udjel u Crnogorskom Telekomu.

Tele2 Hrvatska ima gotovo 900 tisuća korisnika, a broji i 310 zaposlenika. Očekuju li korisnike i zaposlenike neke promjene nakon preuzimanja, zasad nismo uspjeli doznati. Tele2 Hrvatska lani je zabilježila 1,4 milijarde kuna u prihodima, a nakon zaključenja transakcije upravni odbor Tele2 će odlučiti o korištenju prihoda.

Dvije divizije

Kupac United Group B.V. jedan je od većih operatera u jugoistočnoj Europi, a njihov biznis podijeljen je u dva dijela, telekomunikacijski i medijski. Osnovana je 2000. godine kao mali kabelski operator, a ozbiljno su počeli poslovati 2007. spajanjem Srpske kablovske mreže (SBB-a), slovenskog Telemacha i Telemachove podružnice u BiH, a 2015. godine kupili su i slovenskog operatera Tušmobila.

Također, najveća su Pay TV platforma u regiji, a osim N1, Nove TV i Doma TV u njihovom je vlasništvu i kabelski sportski kanal SportKlub. Iako je sjedište tvrtke u Amsterdamu, najviše djeluju u području bliske nam regije, točnije u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji. Ukupno broje 3,82 milijuna pretplatnika i zapošljavaju oko 4400 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:21