Promjena fokusa

Najveći svjetski proizvođači alkohola u problemima, okreću se proizvodnji dezinficijensa

Promjena fokusa proizvodnje destilerije samo je jedna u nizu mnogih tvrtki koje su učinile isto kako bi pomogle u borbi protiv pandemije koronavirusa
Pogoni pivovare
 Emica Elvedji / CROPIX

Kao i mnoge druge kompanije, i najveći svjetski proizvođač piva Anheuser-Busch InBev, najpoznatiji po Budweiseru, Stelli Artois i Beck'su, također je najavio smanjenje kvartalnih poslovnih rezultata i to za čak 20 posto. Kako piše Bloomberg, AB InBev očekuje najgore tromjesečne rezultate u zadnjih deset godina.

Čak četvrtinu svojih prihoda pivar ostvaruje u kafićima i restoranima, odnosno mjestima okupljanja koja će, kako se predviđa, diljem svijeta biti zatvorena od sredine ožujka do lipnja.

Stoga je počeo proizvoditi gel za dezinfekciju ruku i ostale dezinficijense, a u tome nije jedini, odnosno kako navodi Bloomberg, tome mu se pridružilo samo carstvo alkoholnih pića, francuski Pernod Ricard, inače poznat po Absolut votki i Jameson Irish viskiju. Uz sve navedeno, tu su kompaniju dodatno dotukle zatvorene zračne luke i duty-free dućani.

Još prošli tjedan Olivier Cavil, šef korporacijskih komunikacija u Pernod Ricardu, došao je u lokalnu ljekarnu u francuskoj regiji Champagne (što je i ime pjenušavog vina koje ta kompanija proizvodi) i rekao kako im želi darovati 70.000 litara čistog alkohola kako bi sami mogli proizvesti gel za dezinfekciju ruku, a ovog vikenda ta se proizvodnja samo povećala i to u Pernodovim tvornicama diljem svijeta.

Promjena fokusa proizvodnje destilerije samo je jedna u nizu mnogih tvrtki koje su učinile isto kako bi pomogle u borbi protiv pandemije koronavirusa, što kompanije u toj mjeri nisu radile od Drugog svjetskog rata. Chrysler, Ford i General Motors tada su počeli proizvoditi dijelove za zrakoplove, ali su proizvodili i tenkove, brodske motore i oružje. Danas autoindustrija proizvodi respiratore za oboljele od novog virusa, dok proizvođači odjeće kao što je div brze mode H&M svoje pogone prilagođavaju za proizvodnju kirurških halja i maski. Proizvođači parfema i kozmetičkih proizvoda, pak, svoje su pogone i radnike upregnuli za proizvodnju dezinfekcijskih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:45