Sve ide na gore?

Nakon posrnulog Kompasa pred stečajem se našla i Bolančina tvrtka Fleet rent a car

Prema podacima s Poslovne Hrvatske, poznatom Fleet rent a caru, svi su poslovni računi u blokadi
Matko Bolanča
 Darko Tomaš / screenshot / Hanza Media

Čini se kako se i druga, dosad uspješna kompanija koju je 2016. godine putem fonda rizičnog kapitala Inspire fusion preuzeo Matko Bolanča, nalazi pred poslovnim problemima.

Prema podacima dostupnima na portalu Poslovna Hrvatska, poznatom Fleet rent a caru, svi su poslovni računi u blokadi više od dva tjedna, točnije od 19. listopada, a baš kao i u slučaju nedavnog stečaja turističke agencije Kompas, koju je Bolanča također kupio putem istog rizičnog fonda, niti sada nije moguće dobiti nikoga iz Uprave kompanije, kao ni samog Bolanču koji se tjednima ne javlja na telefon.

Doduše, glasine o tome da ni prva Bolančina akvizicija - jer Fleet rent a car kupio je godinu dana prije Kompasa - ne posluje baš najbolje počele su se pojavljivati istodobno kad i informacije o problemima s Kompasom, no kako je turistička agencija vrlo brzo nakon toga najavila otvaranje stečaja, sve su oči javnosti i medija bile uprte u poslovni slom nekad uspješne turističke tvrtke.

Pad prihoda

Ipak, već i vrlo letimičan pogled na poslovne rezultate Fleet rent a car d.o.o-a za 2017. godinu pokazuje kako je tvrtka, samo godinu dana nakon preuzimanja od strane fonda, počela nizati prilično loše poslovne rezultate.

Kao prvo, Fleet rent a car 2017. godinu završio je sa 70,8 milijuna kuna prihoda, dakle 11 posto prihoda manje nego što je tvrtka generirala u 2016. godini, a kraj godine kompanija je dočekala s gubitkom, i to u iznosu od 3,6 milijuna kuna, u odnosu na dobit poslovanja u 2016. koji je tada iznosio 3,9 milijuna.

Priličan gubitak poslovnog razdoblja na kraju je rezultirao time da je Bolanča bio prisiljen temeljni kapital društva u svibnju ove godine s milijun kuna povećati na četiri milijuna, kako mu gubitak ne bi prelazio iznos temeljnog kapitala, a iz financijskog je izvješća potom vidljivo i to kako su društvu u godinu dana ponajviše narasle obveze prema bankama, i to sa 930 tisuća kuna, koliko je zabilježeno u 2015. godini, na čak 9,5 milijuna kuna samo dvije godine kasnije.

Zatvorena poslovnica

Ipak, sudeći prema podacima koje je uprava tvrtke izrekla za potrebe njihovih godišnjih izvješća objavljenih na Fini, rukovodstvo Fleet rent a cara nema nikakve sumnje da će u skorijoj budućnosti kompanija kojom upravljaju polučiti pozitivne rezultate.

- Uprava društva sastavila je plan poslovanja za buduća razdoblja u kojem se predviđa poslovanje s pozitivnim rezultatom. Društvo je u procesu daljnjeg razvoja softvera kojim će se postići optimalnost i efikasnost u sustavu rezervacija što će rezultirati značajnim troškovnim uštedama. Iz navedenih razloga Uprava procjenjuje da vremenska neograničenost poslovanja nije upitna - stoji u revidiranom izvješću za 2017. godinu.

Među ostalim, tamo se navodi i kako je kompanija, u skladu s analizom profitabilnosti, krajem 2017. godine zatvorila poslovnice u sklopu hotela Sheraton u Zagrebu te po jednu u Makarskoj i Poreču, a predviđeno je bilo i smanjivanje fiksnih troškova flote “segmentnim uvođenjem vozila u flotu od 1. svibnja do 10. srpnja”.

Jutarnji list pokušao je stupiti u kontakt s Upravom Fleet rent a cara, no do završetka broja nitko se nije javljao na naše pozive.

Odluka o stečaju Kompasa tek sljedeći mjesec

Kako je na konferenciji za medije izvijestio Bolanča, tvrtka Kompas Zagreb 12. listopada predala je Trgovačkom sudu u Zagrebu zahtjev za pokretanje stečaja o kojemu će sud odlučivati na ročištu sazvanom tek za 12. prosinca.

Podsjetimo, Bolanča je presicu sazvao nekoliko dana nakon što su novine objavile kako je Kompas do daljnjega otkazao sva svoja putovanja te zatvorio poslovnice, a tom je prilikom za propast nekad uspješne agencije prstom uperio u bivšeg vlasnika Ivana Pukšara, optuživši ga za računovodstvenu prevaru.

Nedugo nakon toga, Jutarnji list je otkrio novi zaplet u slučaju Kompas: agencija je, suprotno Zakonu o pružanju usluga u turizmu, na ime obavezne jamčevine u slučaju stečaja osigurala samo 300 tisuća kuna, a tim je povodom kompaniju posjetila i Turistička inspekcija, otkrivši u njoj nepravilnosti te najavivši podizanje optužnog prijedloga.

To je dosta nezgodna stvar za nekih dvije tisuće putnike koji su putem Kompasa uplatili putovanja koja se nisu održala, jer novac iz jamčevine, izgledno je, neće biti dovoljan za pokrivanje njihovih potraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:34