ENNA FRUIT

Neretvanski uzgajivači lakše dišu, trećina mandarina ima osiguran otkup

‘Cijena ne bi trebala biti loša jer je urod manji, a kvaliteta odlična‘
Ilustracija
 Denis Jerkovic/Cropix

ENNA Fruit, novi igrač na tržištu otkupa voća i povrća u dolini Neretve, nastao dokapitalizacijom Marinade, ove godine namjerava otkupiti oko trećinu uroda mandarina u dolini Neretve.

Kako nam otkriva voditelj otkupnog centra Dragan Crnomarković, u planu im je otkupiti oko 10.500 tona mandarine. Procjena je da je ove godine u dolini Neretve urod od oko 32.000 tona. Ovaj otkupni centar je krenuo s otkupnom cijenom od četiri kune za prvu i dvije i pol za drugu klasu mandarine. Nakon tjedan dana cijena je korigirana na 3,5 kuna za prvu klasu dok je druga klasa ostala na 2,5 kuna.

"Prosječna cijena ne bi trebala biti loša jer je urod manji od prosječnog, a kvaliteta je odlična. Ne postoji razlog za nagli i veliki pad cijena jer će na tržištu biti potražnje za neretvanskim mandarinama", kaže Slobodnoj Dalmaciji Crnomarković.

ENNA Fruit otkupljuje od više od 380 proizvođača mandarina, od kojih samo njih pet ima urod veći od 100 tona. Usitnjenost parcela je jedan od većih problema. "Sugeriramo proizvođačima okupljanje u udruge i proizvođačke organizacije. Tada bi i njima i nama bilo lakše. Oni bi mogli štititi svoje interese, a nama bi bilo puno jednostavnije raditi i komunicirati. Lakše bismo planirali dinamiku isporuke, cijene, a u konačnici mogli bi se dogovarati i oko isporuke repromaterijala", mišljenja je Crnomarković.

Izvozni potencijal

Prve količine otkupljenih ranih sorti mandarina iz ENNA Fruita su plasirali u okruženje. Strateški kupac je Konzum, a plasirali su ih još u Mercator Slovenija i Mercator Srbija. "Ovaj tjedan se otvaraju inozemna tržišta izvan naše regije, od kojih nam je najzastupljenije češko, a potom slovačko tržište. Mi smo jedina tvrtka koja plasira mandarine na udaljenija tržišta poput britanskog, irskog, nizozemskog... Nešto plasiramo i na austrijsko. Izvoz je potencijal, ali moramo imati kvalitetu i dobru organizaciju", pojašnjava Crnomarković.

Otkriva i da su španjolski proizvođači mandarina manja konkurencija na visokotarifnim i sređenim tržištima negoli su na neuređenim tržištima koja su osjetljiva na cijenu. "Naši mali volumeni njih ne ugrožavaju na tržištima gdje su oni jako zastupljeni, a najzastupljeniji su na britanskom i njemačkom tržištu", pojašnjava naš sugovornik.

ENNA Fruit ne može, kaže Crnomarković, funkcionirati samo u otkupu mandarine. Mandarina je, kaže, okosnica poslovanja i bez nje se ne bi ništa isplatilo raditi. No značajan su otkupljivač neretvanske lubenice, kupusnjača, plasteničke zeleni poput salate i blitve, te jagoda, rajčica, krastavaca, paprika... "Osim lubenice koje otkupimo oko 2000 tona i, naravno, mandarine, ostala proizvodnja u dolini Neretve je jako pala i na sve je nižim količinama. Udruživanje i direktna kooperacija tih udruga s distributivnim centrima mogli bi rezultirati da se proizvodnja svježeg voća i povrća u dolini Neretve vrati na nekadašnje brojke. Bez udruživanja i bez organizacije proizvođača taj cilj je teško postići.

Zajednička promocija

Oznaka izvornosti, koju je dobila neretvanska mandarina, nažalost, nije polučila nikakav napredak. Da bi imala učinak, moramo se organizirati na svim razinama i zajednički promovirati neretvansku mandarinu. Tako bismo mogli postići i veću cijenu na inozemnom tržištu", pojašnjava Crnomarković.

ENNA Fruit, kaže, sada je jako potentna tvrtka na tržištu. "Likvidnost je značajno poboljšana. Rok plaćanja je 30 dana. Imamo odličnu otkupnu i prodajnu mrežu, i na hrvatskom i na tržištu regije, a sve se bolje pozicioniramo i u izvozu", ističe Dragan Crnomarković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:44