TVRTKA FENIKS

Njemački Sartorius kupio BIA Separations i probudio tržište dežele

Slovenska tvrtka snažno se širi, planira i izlazak na američko tržište, ali joj je njemački partner potreban zbog globalne prodajne mreže
 BIA Separations

Tvrtka BIA Separations iz slovenskog grada Ajdovščine dobila je novog vlasnika. Njemačka kompanija Sartorius, jedan od vodećih međunarodnih partnera biofarmaceutske industrije i istraživačkog sektora u razvoju i proizvodnji lijekova, kupio ju je za 360 milijuna eura. Od toga će se 240 milijuna isplatiti u gotovini, a ostatak u dionicama društva Sartorius Stedim Biotech, čija će tvrtka kći postati BIA Separations. Novi vlasnik očekuje da će slovenska tvrtka sa 120 zaposlenih iduće godine učetverostručiti svoje proizvodne kapacitete. Dogovor još trebaju odobriti regulatorna tijela, a finalizacija preuzimanja očekuje se do kraja ove godine.

BIA Separations proizvodi inteligentne filtre za čišćenje i izlučivanje makromolekula. Kako je Sartorius naveo u priopćenju za javnost, koje prenose mediji u susjednoj zemlji, slovenska tvrtka postat će njegov centar izvrsnosti za čišćenje terapeutika te za stanično i genetsko liječenje, s ciljem da se u novom partnerstvu učine sve dostupnijima inovativna rješenja na tom području.

Napredna biotehnologija

Osnivač i direktor BIA Separationsa dr. Aleš Štrancar izjavio je da im spajanje sa Sartoriusom osigurava globalnu i prodajnu servisnu mrežu, povećanje proizvodnje i brži dolazak proizvoda na tržište, uz pomoć jednog od najjačih svjetskih razvojnih timova u području bioprocesa.

Rene Faber iz Sartoriusa naglasio je, pak, da se raduju udruživanju snaga s visokokvalificiranim timom BIA Separationsa, s kojim će nastaviti ulagati u inovacije i rast.

Tvrtka Sartorius iz njemačkog Göttingena zapošljava oko 9000 ljudi i godišnje generira oko 1,8 milijardi eura prihoda. BIA Separations razvija monolitne tehnologije i proizvodi monolitne kromatografske kolone za proizvodnju, pročišćavanje i analizu glavnih bioloških molekula kao što su virusi, plazmidna DNK, egzozomi, antitijela, bakteriofagi i glavni proteini.

BIA Separations se može smatrati pravim feniksom. Tvrtka je osnovana 1998. godine te je izumila je i komercijalizirala jedinstvenu tehnologiju monolitne kromatografije CIM (Convective Interaction Media).

No, zbog problema oko pitanja pomoći vlade, 2016. je izbjegla bankrot nakon postupka predstečajne nagodbe koja je pravomoćno završena dvije godine kasnije.

Tada su mali ulagači za nju uplatili 925.000 eura novih novčanih doprinosa, a vjerovnici su konvertirali još 1,38 milijuna eura potraživanja. "Sada ćemo stvoriti novu vlasničku strukturu, u skladu s onim što su mali investitori platili", objasnio je tada prokurist tvrtke Matej Penca.

Rade i na cjepivu za koronu

Ljubljanski je Dnevnik 7. rujna prenio da je BIA Separations proširila svoje proizvodne prostore, a završetak te investicije predviđen je za siječanj iduće godine. Štrancar je tada najavio da će u listopadu nastaviti gradnju novih pogona u kojima bi proizvodnja trebala početi sredinom iduće godine.

Te će investicije, kako se navodi u zajedničkom priopćenju o spajanju, učetverostručiti proizvodne kapacitete. Aleš Štrancar je naveo da tvrtka već sada ima riješenu prodaju svojih proizvoda za sljedećih 30 godina. Između ostalog, BIA radi i na cjepivu protiv koronavirusa, a u kliničkom je testiranju oko 200 proizvoda.

U srpnju je tvrtka objavila da širi prodaju svojih proizvoda u Indiji, Singapuru i Maleziji, a planirala se i gradnja proizvodnih prostora u SAD-u. Tada je najavljeno spajanje s većom kompanijom koja bi joj jamčila globalnu trgovačku mrežu.

Prodaja BIA Separationsa jedna je od najvećih poslovnih transakcija u Sloveniji. Financijski je veća bila prodaja dijela dionica Nove Ljubljanske Banke (NLB) kupcu iz Belgije, ali kako se Slovenija nije držala dogovora, belgijski su suvlasnici napustili NLB.

Taj je posao bio vrijedan više od 700 milijuna eura. Ondašnji je Agrokor 2013. godine kupio Mercator za oko 350 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:53