Povezivanje s BiH

Nova investicija HC-a, u brzu cestu kod Okučana ulažu 350 milijuna kuna

Buduća brza cesta imati će četiri traka a nastavlja se na izlaz s autoceste Zagreb-Lipovac
Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatske ceste pokrenule su proceduru izbora izvođača radova na dionici brze ceste Okučani-granica s BiH u koju će investirati 350 milijuna kuna. Riječ je o dijelu međunarodnog prometnog koridora koji od Balatona u Mađarskoj, preko granice s Mađarskom,Virovitice i Okučana, vodi kroz BiH do Splita.

Ukupna duljina brze ceste Okučani-granica s BiH iznos devet kilometara, a dionica za koju su HC upravo pokrenule proceduru izbora izvođača radova duljine je četiri kilometra i vodi do mosta na Savi kod Gradiške.

Radovi na mostu kod Gradiške otvoreni su u listopadu prošle godine, s planom gradnje od 30 mjeseci, a riječ je o zajedničkoj investiciji Hrvatske i BiH vrijednoj 174 milijuna kuna. Izvođači radova na mostu su Integral Inženjering iz Banja Luke, Đuro Đaković iz Slavonskog Broda i Zagreb Montaža.

Buduća brza cesta imati će četiri traka a nastavlja se na izlaz s autoceste Zagreb-Lipovac kod Okučana. Investicija uključuje gradnju mosta preko kanala Strug, gradnju novog graničnog prijelaza s BiH te čvorišta Nova Varoš.

U pripremi investicije Hrvatske ceste morale su, među ostalim, ishoditi studiju glavne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu koja je napravljena 2013.. Sporazum s BiH o gradnji spomenutog mosta kod Gradiške, duljine 426 metara i širine 22,6 metra, potpisan je još 2011..

Na bosanskohercegovačkoj strani ovog prometnog koridora biti će, među ostalim, potrebno spojiti most kod Gradiške s autocestom Gradiška-Banja Luka koja svoje puno značenje, kako je istaknuto prilikom otvaranja radova na mostu, dobiva spajanjem na prometne pravce u Hrvatskoj i Mađarskoj. U prilog spomenutome, službene su procjene se da bi dnevni promet vozila preko mosta na Savi kod Gradiške bio čak 28 tisuća vozila.

Prvi korak prema raspisivanju javnog natječaja za izbor izvođača radova na spomenutoj dionici brze ceste Okučani-granica s BiH, javno savjetovanje, završeno je 3.srpnja, a drugi korak je izbor tvrtke za nadzor gradnje.

Vijest o ubrzavanju gradnje brze ceste Okučani-granica s BiH dolazi neposredno nakon objave Hrvatskih autocesta da je most na Savi kod Svilaja u Brodsko-posavskoj županiji dovršen i prošao pripadajući tehnički pregled. Taj je most na prometnom pravcu koji ide od granice s Mađarskom u Baranji, preko Belog Manastira i Osijeka, autocestom A5, do granice s BiH, kao dio međunarodnog koridora Vc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 01:55