Rastu najbrže na svijetu

Nova obećana zemlja za biznis je Indija, a sadašnje sile SAD i Kina padaju u drugi plan

Južnoazijski div već je pretekao Kinu kao najbrže rastuće gospodarstvo na svijetu
Mumbai, panorama
 Danish Siddiqui / REUTERS

Indija je nova "obećana zemlja" za poslovanje. Zaključak je to koji se može izvući iz godišnjeg istraživanja konzultantske kuće PwC, koje je provedeno na uzroku od preko 1.300 predsjednika uprava tvrtki diljem svijeta, a objavljeno je na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u švicarskom Davosu.

Istraživanje, 22. do sada, pokazalo je da su SAD i Kina i dalje vodeća tržišta za direktore svjetskih kompanija. No, popularnost i jedne i druge zemlje znatno je pala u odnosu na prošlogodišnje istraživanje. Dok je lani SAD bio "tržište broj jedan" za daljnje širenje poslovanja, u ovogodišnjem je istraživanju najmoćnija zemlja svijeta dobila zeleno svjetlo samo 27 posto direktora. Slično je i s Kinom: najmnogoljudnija zemlja svijeta lani je bila najprivlačnije tržište za 33 posto ispitanika, a ove godine samo za njih 24 posto, pokazuje istraživanje. Glavni razlog pada privlačnosti američkog i kineskog tržišta u očima direktora očito leži u trgovinskim ratovima.

S druge strane, Indija je ove godine, ističe se u istraživanju, zvijezda u usponu. Južnoazijski div već je, ističu u PwC-u, pretekao Kinu kao najbrže rastuće gospodarstvo na svijetu.

Za razliku od prijašnjih godina, ovogodišnje istraživanje odiše pesimizmom. Trgovinski ratovi, politička nestabilnost i geopolitičke napetosti dominiraju ovogodišnjim razmišljanjima direktora. Otprilike 30 posto lidera iz poslovnog svijeta smatra da će se globalni rast usporiti u sljedećih 12 mjeseci, što je čak šest puta više nego lani, kada je usporavanje svjetskoga gospodarstva očekivalo samo pet posto direktora.

Radi se, upozoravaju u PwC-u, o rekordnom povećanju pesimizma. Zanimljivo je da se u fokusu problema direktora u ovogodišnjem istraživanju PwC-a našao i - nedostatak informacija! Naime, unatoč milijardama dolara uloženih u IT infrastrukturu, direktori tvrde da još uvijek ne dobivaju sveobuhvatne podatke koji su im potrebni za donošenje ključnih poslovnih odluka. Glavni razlog za to je, pokazuje istraživanje, nedostatak ljudi s analitičkim vještinama, na što se žali 54 posto direktora, ali i problemi u prikupljanju i obradi podataka, na koje upozorava 51 posto direktora. Posebno zabrinjava velik udio, čak 50 posto direktora, koji se žale na fake news, odnosno na "lošu pouzdanost podataka", pokazuje istraživanje PwC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:26