Propast agencije

Novac od nekad slavnog Kompasa traži 140 putnika, a među njima je i Nevenka Tuđman

Vjerovnici sudu prijavili više od 22 milijuna kuna potraživanja
Nevenka Tuđman
 Goran Mehkek / CROPIX

U slučaju stečaja nekad poznate turističke agencije Kompas vjerovnici, sudeći prema dokumentu objavljenom na stranicama Trgovačkog suda u Zagrebu, od propale tvrtke potražuju ukupno 22,6 milijuna kuna, od čega se 4,2 milijuna odnosi na plaće, otpremnine, neiskorištene godišnje i kamate bivših zaposlenika.

Njih ukupno 74 Trgovačkom je sudu prijavilo potraživanja u odnosu na bivšu agenciju, s najvišim pojedinačnim iznosom od 199.077 kuna, koliko potražuje jedna bivša djelatnica.

Kad je riječ o radnicima, ostane li uopće u stečajnom postupku kakvog novca, oni će se namiriti među prvima jer njihove tražbine spadaju u prvi viši isplatni red, no znatno će lošije proći potrošači, svi oni koji su Kompasu uplatili novac za putovanja koja se zbog stečaja nikad nisu dogodila.

A među njima je i kći bivšega hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Nevenka Tuđman, koja od propalog Kompasa potražuje 3150 kuna, i to na temelju ugovora o putovanju te računu za predujam. Jedna od vjerovnica je i profesorica s Pravnog fakulteta Aleksandra Korać Graovac.

Od putnika, tražbine je od Kompasa prijavilo 144, a ostatak tražbina odnosi se na druge turističke agencije, državne i privatne tvrtke, banke i druge poslovne subjekte. Primjerice, među vjerovnicima su tražbine prijavili Hoteli Tučepi i Hoteli Brela, Arena Hospitality Group, HTP Korčula, ZET, Gradska plinara, NP Plitvička jezera...

Uz to što putnici u stečajnom postupku spadaju u drugi viši isplatni red, ništa više sreće dosad nisu imali ni po pitanju povrata novca kroz osiguranje jer je otkriveno da je Kompas u Eurohercu u slučaju stečaja ili nesolventnosti uplatio policu od samo 300 tisuća kuna kojom nije moguće u cijelosti obeštetiti putnike. Kako je vidljivo iz dokumenata na sudskim stranicama, osim zbog neizvršenih putovanja, mnogi putnici novac potražuju i zato što su u agenciji kupili poklon-bonove koje nikad neće moći realizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:54