Na pomolu zajednički indeks

Novi indeks Zagrebačke i Ljubljanske burze - Adria Prime činit će 14 vrijednosnica

Uz pet vrijednosnica s Zagrebačke burze, indeks će činiti devet slovenskih dionica
Prostori Zagrebačke burze
 Neja Markičević / CROPIX

Čelnici Zagrebačke i Ljubljanske burze dogovorili su formiranje zajedničkog Adria Prime indeksa kojeg će činiti 14 izabranih vrijednosnica tvrtki koje kotiraju na jednoj od dvaju burzi.

Izračunavanje Adria Prime indeksa, kako je dogovoreno na šestim po redu Slovenskim i hrvatskim investicijskim danima u organizaciji dvaju burzi, početi će 19.lipnja ove godine. Uz pet vrijednosnica s Zagrebačke burze, biti će uvršteno devet sastavnica slovenskog indeksa SBI TOP, no među njima, najavljeno je na spomenutome skupu, neće biti Mercatora i Intereurope.

Ljubljanska burza najavila je da će Adria Prime, za razliku od drugih indeksa koji su postojali u njezinoj povijesti, biti tzv.total return indeks, što znači da će uključivati cjelokupnu prinosnost dionica uključenih u Adria Prime. Isto tako, najavljeno je, kod promjene cijene dionica uključenih u Adria Prime biti će obuhvaćene moguće isplate dividendi što preciznije pokazuje prinosnost tržišta za pojedinačnog ulagača.

Govoreći o aktualnim trendovima na slovenskom tržištu vrijednosnica i ukupnim kretanjima u ekonomiji susjedne države na spomenutim investicijskim danima, predsjednik Uprave Ljubljanske burze Aleš Ipavec ključnim događajima označio je odlazak Gorenja s tamošnje burze, javnu ponudu dionica Nove ljubljanske banke i naznake izlaska nekoliko slovenskih kompanija na burzu.

Nadovezujući se na Ipavčevo izlaganje, direktorica istraživanja u Interkapital vrijednosnim papirima Tea Pevec skrenula je pozornost na, kako je kazala, impresivan rast slovenskog gospodarstva u posljednje dvije po stopi većoj od četiri posto rasta BDP-a.

Uspoređujući na skupu slovensko tržište vrijednosnica s tržištima u okruženju, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci Davor Špoljar naglasio je kako slovensko tržište kapitala ima veće pokazatelje od hrvatskog, srpskog i bugarskog, a u posljednjih pet godina, dodao je, indeks SBI TOP ostvario je rast od 18 posto što je više od prosjeka od 14 posto usporedivih tržišta.

Prema podacima Zagrebačke burze, na ovogodišnjem slovensko-hrvatskom savjetovanju ulagača i korporativnog sektora sudjelovanje je prijavilo 28 investicijskih društava i banaka, koje predstavlja 63 analitičara i investitora iz Češke, Estonije, Hrvatske, Litve, Slovenije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i SAD-a. Glavni cilj spomenutog događanja, naglašava Zagrebačka burza, jest domaćim i stranim investitorima olakšati pristup eminentnim hrvatskim i slovenskim kompanijama, čime se povećava njihova vidljivost te potencijalno i likvidnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:59