Skupe carine

Omiljeno alkoholno piće na meti trgovinskog rata između Europske unije i SAD-a

SAD je, naime, priprijetio da će uvesti carine na uvoz iz Europske unije koje bi mogle doseći 4 milijarde dolara
 REUTERS

Škotski viski jedan je od proizvoda na koje Sjedinjene Američke Države (SAD) planiraju proširiti carine, piše BBC.

SAD je, naime, priprijetio da će uvesti carine na uvoz iz Europske unije koje bi mogle doseći 4 milijarde dolara, iako za sada nije poznato kada bi novi carinski režim mogao stupiti na snagu.

Irski viski, baš kao i poznati sirevi parmezan i gauda, tjestenina i masline, još su neki od proizvoda na listi koji bi mogli biti uključeni u nove carine.

Amerikanci poručuju kako je to „odgovor na štetu koju im je nanijela Europska unija sa svojim subvencijama na proizvodnju zrakoplova”.

Riječ je o 15-godišnjem sukobu na razini Svjetske trgovinske organizacije između SAD-a i EU zbog poticaja koje Europa daje francuskom Airbusu, odnosno Amerika Boeingu. Vijeće za destilirana alkoholna pića SAD-a upozorilo je da uvođenje carina na takva pića može naštetiti i potrošačima i državnoj ekonomiji.

- Strogo se protivimo uvrštavanju destiliranih alkoholnih pića u sustav carina - rekla je njihova glasnogovornica Lisa Hawkins.

- Na američke kompanije, od farmera, preko dobavljača, do trgovaca, već se sada negativno odražava nametanje tarifa - dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:36