Promjena vlasništva

Poljski fond nakon kupnje Pan Peka pregovara o preuzimanju trgovačkog lanca Studenac

Više od dva mjeseca private equity fond Enterprice Investors snima procese Studenca
Trgovina Studenca
 Nikola Vilić / Hanza Media

Omiški Studenac, drugi po veličini dalmatinski trgovački lanac i osmi po veličini maloprodajni lanac u Hrvatskoj, prema pouzdanim informacijama u poodmaklim je pregovorima o prepuštanju dijela ili čak potpunog vlasništva poljskom Enterprise Investorsu koji upravlja, između ostalog, private equity fondom Enterprise Fund VII, koji je prije nešto više od mjesec dana ušao u vlasništvo Pan Peka.

Više od dva mjeseca menadžeri tog fonda, kako doznajemo, snimaju proizvodne procese Studenca i u tijeku su, navodno, finalni pregovori o cijeni, odnosno vlasničkom udjelu. Ta informacija potvrđena nam je iz čak četiri neovisna izvora iako svi sugovornici ističu da “ništa nije gotovo dok nije potpisano”. Zanimljivo je da na nedavno održanoj skupštini NTL-a, čiji je Studenac najveći član, nije bilo govora o mogućem ulasku poljskog private equity fonda u vlasništvo Studenca.

Poslovna scena

Ulazak Enterprise Investorsa svakako mnogo znači za čitavu poslovnu scenu u Hrvatskoj. Ipak, o toj temi nitko ne želi javno govoriti.

- Na hrvatsko tržište ulazi veliki private equity fond, za kojeg se smatralo da mu je hrvatsko tržište malo. Radi se o fondu koji ulaže i razvija tvrtke u koje ulazi, što se, uostalom, pokazalo i u svim njegovim dosadašnjim aranžmanima. Fond upravlja vrlo značajnom imovinom - ističe naš sugovornik, koji je želio ostati anoniman.

No, prema njegovoj ocjeni, Studenac je mali za potencijal i ambicije ovog fonda.

- Studenac bi, dođe li do ulaska ovog fonda, mogao značajnije pojačati rast akvizicijama, organskim rastom ili kombinacijom tih dvaju modela. Nakon toga može se očekivati da će potražiti nekog većeg strateškog partnera - kaže i nastavlja da će vjerojatno pokušati iskoristiti sinergije koje mu osigurava ulazak u vlasništvo Pan Peka.

Konzumovi objekti

Iz pouzdanih izvora doznajemo i da je Studenac dostavio ponude za većinu objekata u kojima su sada smještene Konzumove trgovine u Dalmaciji, a kojima istječe najam. Navodno po prilično višim cijenama nego što je ostatak konkurencije spreman ponuditi. Po istom je modelu i Spar preuzeo trgovine u Rijeci.

Dalmatinski trgovci, kako se neslužbeno može čuti, prate situaciju i razgovaraju o svim mogućnostima. Spominje se i mogućnost zajedničkih nastupa nekih trgovaca okupljenih oko Tommyja. Međutim, iako je Tommy prvi javno iskazao interes, vlasnik Studenca Josip Milavić u kratkom nam razgovoru prije 20-ak dana nije htio komentirati ništa. Rekao je samo da ne želi da se ime njegove tvrtke veže uz Konzum jer da mu takva promidžba niti treba niti koristi. Na konkretno pitanje o tome da je Studenac dao ponudu za prostore u kojima je Konzum, Milavić je rekao: - Niti želim potvrditi niti želim demantirati tu informaciju! To nije vrijedno priče i nemam komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:06