Državni poticaji

Ponuđeni poticaji za proizvodnju struje u kućanstvima, maksimalni iznosi i do 75.000 kuna

Iako se prijave zaprimaju do kraja godine, FZOEU može zaključiti natječaj i ranije
 Ante Čizmić / CROPIX

Od 1.kolovoza ove godine građani koji u svojim kućanstvima žele proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora energije uz državne poticaje, moći će podnositi prijave Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Prema jutros objavljenom pripadajućem pozivu FZOEU-a, država je spremna poticati proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije u kućanstvima s maksimalnih 75000 kuna ako vlasnik kuće živi na područjima od posebne državne skrbi, odnosno s najviše 37500 kuna ako se kućanstvo ne nalazi na potpomognutim područjima. Kućanstva na brdsko-planinskim područjima i na dijelu otoka mogu računati na spomenutu potporu u maksimalnom iznosu od 56250 kuna.

Riječ je o poticanju proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije za vlastitu potrošnju kućanstava. Poticaji se dodjeljuju za nabavu, montiranje i održavanje fotonaponskih elektrana.

Građani koji žele ostvariti poticaje za proizvodnju struje u kućanstvima moraju ispuniti osam uvjeta, među kojima su i izgrađenost stambenog objeka sukladno građevinskoj dozvoli, nepostojanje duga prema FZOEU i postojanje najviše tri stambene jedinice unutar kućanstva.

Iako je FZOEU otvorio svoj poziv od 1.kolovoza pa sve do kraja godine, Fond može zatvoriti primanje prijava u trenutku kada se iskoriste raspoloživa sredstva, a ona iznose deset milijuna kuna. Tako je prošle godine, FZOEU počeo zaprimati prijave za spomenute poticaje 18.rujna s mogućnošću da se prijave podnose do kraja godine, no već 16.listopada Fond je zatvorio natječaj jer je zaprimio dovoljan broj prijava.

Kada je prošle godine obustavio daljnje zaprimanje prijava zbog iskorištenosti ukupnog pripremljenog iznosa potpore, FZOEU je za prijave kojima je nedostajao dio dokumentacije ostavio dodatni rok za nadopunu potrebnih 'papira'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:04