Gorki rezultati

Potonula prodaja jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača piva

U prva tri ovogodišnja mjeseca Heinekenova se neto dobit smanjila 68 posto, na 94 milijuna eura
Pogon Heinekena
 AFP

Nizozemski pivar Heineken izvijestio je u srijedu da mu je prodaja u ožujku pala 14 posto zbog pandemije Covida 19 koja je potaknula vlade širom svijeta na zatvaranje kafića, pabova i restorana.

Prodaja je potonula u svim regijama u kojima kompanija posluje, navodi Heineken, dodajući da se zbog zatvorenih ugostiteljskih objekata okrenuo punjenju polica trgovina u trgovinama, pomoći u isporukama na kućni prag i internetskoj trgovini.

Tako je prodaja piva u trgovinama porasla u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, ali to nije bilo dovoljno da neutralizira kolaps uslijed zatvaranja ugostiteljskih objekata, ističu.

U prva tri ovogodišnja mjeseca Heinekenova se neto dobit smanjila 68 posto, na 94 milijuna eura.

Obujam prodaje piva pao je 2,1 posto a kada se uključe i cideri i bezalkoholna pića, smanjen je 3,9 posto. Kompanija je također potvrdila smjernice objavljene prije dva tjedna.

Drugo tromjesečje bit će još gore, predviđaju u Heinekenu, a pritisak će se osjetiti i u drugoj polovini godini budući da će mjere suzbijanja pandemije možda biti ukinute ali će gospodarstvo i dalje osjećati posljedice.

Zbog neizvjesnosti koja prati te posljedice kompanija je povukla sve procjene za 2020. godinu.

Godišnji rezultati bit će pogođeni manjim obujmom prodaje i drugim faktorima, uključujući veće kreditne gubitke kupaca, poremećaje u opskrbi malih dobavljača, te umanjenje vrijednosti i pad vrijednosti valuta tržišta u nastajanju u odnosu na dolar i euro.

Reuters podsjeća da su glavna Heinekenova tržišta Brazil, Meksiko i Vijetnam.

Uprava ističe da je smanjila diskrecijsku potrošnju obustavom korporativnih događanja te otkazivanjem i pauziranjem, odnosno smanjivanjem projekata i poboljšanja tehnologije.

Viši menažeri neće dobiti bonuse u 2020., konačna dividenda za 2019. bit će isplaćena a preliminarna nakon objave poslovnih rezultata za prvu polovinu ove godine, koja je u planu u kolovozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:13