Udruženje obrtnika Split

'Potrebne su i mjere pomoći za sezonske obrtnike'

Udruženje obrtnika  Split naglašava da su svjesni kako Vlada ne može dugo podmirivati obaveze obrtnika te da je potrebno pronaći održivo rješenje, ali prije potpune normalizacije rada
 Ante Čizmić / CROPIX

Udruženje obrtnika Split reagiralo je na mjere donesene na posljednjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske te pozdravljaju odluku postupne relaksacije ograničenja rada, budući da su obrtnici bili posebno pogođeni obustavom.

„Procjenjujemo da je oko 70 posto obrta stalo s radom za vrijeme obustave istog zbog novonastale krize. Trenutačno brojimo oko 4.000 obrtnika na području grada Splita, Solina, otoka Šolte, Podstrane, Muća i Dugopolja. Budući da je sezona vrlo upitna, nadamo se da će Vlada pronaći način da pomogne i sezonskim obrtima, koji se zasad nisu mogli uključiti u donesene mjere.“ –, rekao je predstavnik Ceha prijevoznika pri Udruženju obrtnika u Splitu Milivoj Topić.

Udruženje obrtnika Split naglašava da su svjesni kako Vlada ne može dugo podmirivati obaveze obrtnika te da je potrebno pronaći održivo rješenje, ali prije potpune normalizacije rada. Naglašavaju da članovima cehova treba prilika poput jednokratne pomoći kako bi uložili u primjenu novih obaveznih higijenskih sigurnosnih mjera, jer su neki značajno vrijeme proveli bez prihoda, a dio, posebno tradicijskih, obrta je već i prije bio ugrožen.

„Potražnje za taksi prijevozom gotovo i nema, a već i ranije nam je otežano poslovanje dolaskom aplikacija i platformi koje nemaju pravni nastan niti zaposlenike u Hrvatskoj , pa samim time ni ne pridonose proračunu. Okrenuli smo se humanitarnim aktivnostima, ali nećemo dugo moći nastaviti bez putnika s aerodroma i kolodvora. Kolege obrtnici koji se bave „luksuzom“, kao što su odjeća, cvijeće ili organizacija svečanosti, najduže neće imati potražnje, a i ribari su u teškoj situaciji, pa se nadamo da će Vlada nastaviti s trudom i svima omogućiti opstanak“, zaključuje voditelj Sekcije taksi prijevoznika i dopredsjednik splitskog udruženja Žuti taxi Siniša Đapić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:25