Propast farmaceutskog diva

Proizvođač lijeka protiv bolova ide u bankrot da bi izbjegao plaćanje odšteta zbog tužbi!?

Purdue Pharma najpoznatija je po kontroverznom lijeku koji je navodno doprinio epidemiji ovisnosti o opijatima
Purdue Pharma najpoznatija je po lijeku protiv bolova OxyContinu
 George Frey / REUTERS

Farmaceutska kompanija Purdue Pharma, najpoznatija po lijeku protiv bolova OxyContinu, razmatra proglašavanje bankrota kako se ne bi morala suočiti s velikim novčanim kaznama koje joj prijete zbog brojnih tužbi.

Kako piše The Guardian, kompanija je primila oko dvije tisuće tužbi zbog kontroverznog lijeka koji je navodno uvelike doprinio epidemiji ovisnosti o opijatima u SAD-u. Korak o kojem razmišljaju Purdue i njeni bogati vlasnici, obitelj Sackler, samo pokazuje pritisak pod kojim su se našli.

Naime, jedini sastojak lijeka koji se 90-ih godina prošlog stoljeća smatrao medicinskim otkrićem je oksikodon, sastojak kemijski sličan heroinu koji je čak dvostruko jači od morfija. Stoga ne čudi da je OxyContin stvorio velik broj ovisnika, prvo o tom lijeku, a kasnije o heroinu, budući da za njega nije potreban liječnički recept, a i jeftiniji je. Opijati, u koje su uključeni lijekovi protiv bolova koji se izdaju na recept, heroin i fentanil, u 2017. su uzrokovali 47.600 smrti od predoziranja, što je čak šesteroznamenkasti rast od 1999. Purdue Pharma zbog OxyContina je kroz svoju povijest primila tisuće tužbi, no svaki put su se uspjeli nagoditi pa nikada nije došlo do suđenja.

Ipak, čini se da ovog puta neće moći izbjeći izlazak pred suca. Farmaceutska kompanija primila je više od 1.600 tužbi za obmanu potrošača pri oglašavanju lijeka, odnosno zbog lažne tvrdnje da je lijek siguran, dok zapravo potiče ovisnost te je tako uzrokovao brojna predoziranja. Još nekoliko stotina tužbi primila je obitelj u čijem je kompanija vlasništvu. Iz tog razloga Purdue i razmatra proglas bankrota. Da pojasnimo, kompanije koje se suočavaju s brojnim tužbama često znaju proglasiti bankrot kako bi izbjegle plaćanje velikih novčanih odšteta iako financijska situacija u tvrtki i nije tako loša.

Iako do sada Purdue Pharma nije proglašena krivom zbog ovisnosti koju su popularni lijekovi kompanije uzrokovali diljem svijeta, prodaja OxyContina i ostalih opijata ipak je pala, a recepti se više ne izdaju tako olako. OxyContin je 2017. svojom prodajom kompaniji donio 1,74 milijarde dolara, dok je samo pet godina ranije ta brojka iznosila 2,6 milijardi dolara.

U Hrvatskoj se OxyContin prodaje od 2005. i izdaje se isključivo na recept liječnika, a u ljekarni te prije propisivanja lijeka liječnik mora procijeniti omjer koristi i rizika primjene lijeka u pojedinog pacijenta, odrediti odgovarajuću dozu lijeka i nadzirati zdravstveno stanje pacijenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:40