Povučen prijedlog

Propalo spajanje dva automobilska diva: 'Ovo je kap koja je prelila čašu'

Renault je u 15-postotnom državnom vlasništvu pa je stoga Francuska najveći dioničar kompanije
Tvornica Fiata Chryslera u Ontariju
 Rebecca Cook / REUTERS

Fiat Chrysler odustao je od spajanja s francuskim proizvođačem automobila Renaultom, piše CNN. Iako bi takav dogovor promijenio svjetsku autoindustriju i pomogao pri proizvodnji električnih i autonomnih vozila, “politički uvjeti u Francuskoj onemogućavaju uspjeh ovakve kombinacije”, priopćili su iz Fiat Chryslera.

Renault je, naime, u 15-postotnom državnom vlasništvu pa je stoga Francuska najveći dioničar kompanije, a jučer je vlada zahtijevala odgađanje glasanja o spajanju dvaju proizvođača automobila što je bila “kap koja je prelila čašu” u Fiat Chrysleru.

Nakon povlačenja prijedloga o spajanju, dionice Renaulta potonule su gotovo sedam posto, dok su one Fiat Chryslera pale za 1,6 posto.

Sama ideja spajanja bila je posljednji primjer potrage za partnerstvom etabliranih proizvođača automobila s ciljem podjele troškova razvoja novih tehnologija poput onih za električna i autonomna vozila.

Fiat Chrysler proizvodi brendove automobila poput Jeepa, Dodgea, Alfa Romea i Maseratija, a kada su iz kompanije predložili ovo spajanje, kazali su da bi kombinacija dvije tvrtke rezultirala godišnjom uštedom troškova od visokih pet milijardi eura. S druge strane, Renault je već bio velikog globalnog partnerstva s japanskim Nissanom i Mitsubishi Motorsom te zajedno zapošljavaju više od 470.000 ljudi u gotovo 200 zemalja.

Da se spajanje obistinilo, rezultiralo bi trećim najvećim proizvođačem automobila nakon Volkswagena i Toyote te bi time General Motors pao na četvrto mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:20