Poslovni anđeli na Vernu

Prosječni poslovni anđeo u našoj regiji ima 43 godine, udio žena oko 30 posto

Među poslovnim anđelima u srednjoj i istočnoj Europi 30 posto su žene, a na Zapadu one čine samo 15 posto poslovnih anđela, poručeno je sa skupa o poslovnim anđelima

Prosječan investitor u startupe u srednjoj i istočnoj Europi, regiji u koju spada i Hrvatska, ima 43 godine. Više od dvije trećine investitora u startupe u ovoj regiji su muškarci, dok je udio žena oko 30 posto, poruka je s inauguracije prve Akademije za poslovne anđele u Hrvatskoj, koju je pokrenula organizacija Keymont Ventures u suradnji s Impact Hubom Zagreb, PwC-om i Veleučilištem Vern.

Za razliku od regije srednje i istočne Europe, prosječna dob poslovnih anđela u zapadnoj i sjevernoj Europi iznosi 62 godine, a udio žena među njima je samo 15 posto, istakla je Marta Patricia Aparicio y Montesinos. Drugim riječima, poslovni anđeli u tranzicijskim zemljama u pravilu su mlađi od onih na Zapadu, a među njima je i veći udio žena.

Iako je u Hrvatskoj raširen dojam da je poslovnih anđela vrlo malo, stvarnost je drukčija, kažu organizatori Akademije za poslovne anđele. Problem je, međutim, što oni nisu organizirani, niti su upisani u neki oblik zajedničkog registra. Drukčiji su i oblici pomoći startupima nego na Zapadu.

- U Hrvatskoj postoji nekoliko stotina poslovnih anđela, koji mnogo više pomažu poduzetnike i startupovce kroz know how i kontakte, nego kroz financijsku podršku - poručila je Renata Brkić, poduzetnica i inovatorica te visoka povjerenica World Business Angels Foruma.

John Stefanac, australski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u telekomunikacijskoj i IT industriji, te savjetnik brojnih startupa, upozorio je da je među poduzetnicima nerazvijena svijest o potrebi zaštite svog intelektualnog vlasništva.

- Jednom kada proizvod lansiraju na tržište, on je javan i ako ga nisu zaštitili, prijeti im rizik od krađe ideje - upozorio je Stefanac.

- Investitore u neki poslovni projekt zanima što je kod tog proizvoda jedinstveno i može li se kopirati. Stoga IT nije jedini sektor u Hrvatskoj u kojem postoje potencijali za investitore, već i ostali sektori koji su jedinstveni za ovo podneblje, poput uzgoja hrane te voća i povrća, jer su unikatni i ne mogu se kopirati - zaključio je Klaus Richter, njemački investitor, na panelu.

Cilj Akademije za poslovne anđele je obrazovati nove generacije investitora koji će znati prepoznati poslovne potencijale i povećati investicije u 'early-stage' projekte u Hrvatskoj. Budući investitori pohađat će program međunarodne poslovne škole IESE Business School, a provodit će se u okviru Vernovih programa cjeloživotnog obrazovanja. Edukacija će se, stoji u priopćenju, provoditi u 10 blokova, a predavači će biti domaći i međunarodni stručnjaci iz poduzetništva, te poslovnog, poreznog i financijskog savjetovanja. Cilj je i stvaranje mreže poslovnih anđela Business Angels Network.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:01