(Ne)ravnopravnost spolova

PwC: Bolji položaj žena na tržištu rada povećao bi BDP država OECD-a za 6 bilijuna dolara!

Island, Švedska, Novi Zeland i Slovenija - tamo žene uživaju najbolji status na tržištu rada
Uplakane radnice GM-a u Oshawi, Kanada
 Carlos Osorio / REUTERS

Veće sudjelovanje žena u zaposlenosti povećalo bi bruto domaći proizvod (BDP) zemalja članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) za šest bilijuna američkih dolara, pokazalo je novo istraživanje konzultantske kuće PwC.

Eliminiranje razlika u plaćama među spolovima, pokazuje isto izvješće, BDP-u članica OECD-a donijelo bi dva bilijuna USD. Samo u slučaju Slovenije, jedne od najmanjih članica OECD-a, bolja zastupljenost žena na tržištu rada povećala bi BDP našeg zapadnog susjeda za oko četiri milijarde USD, ili za oko pet posto, dok bi izjednačavanje plaćanja žena i muškaraca slovenski BDP povećao za 1,3 milijarde USD, pokazuju računice analitičara PwC-a.

OECD je organizacija koja okuplja 36 najrazvijenijih zemalja svijeta. Među članicama OECD-a je najveći dio članica EU. Hrvatska još uvijek nije članica OECD-a, no nada se skorom članstvu u toj organizaciji.

Među članicama OECD-a, najbolji status žena na tržištu rada imaju Island i Švedska. U odnosu na prethodno istraživanje, treće mjesto je zauzeo Novi Zeland, koji se popeo za jedno mjesto, dok se na 4. mjestu sada nalazi Slovenija, koja je pretekla Norvešku, zemlju koja sada drži 5. mjesto na OECD-ovoj ljestvici statusa žena na tržištu rada.

Ipak, prave prilike za poboljšanje pozicije žena na tržištu rada ne leže u razvijenom dijelu svijeta, nego u zemljama u razvoju. Dvije najznačajnije - Kina i Indija, našle su se u fokusu analitičara PwC-a, koji su analizirali status žena na njihovim tržištima rada, iako te dvije najmnogoljudnije zemlje nisu članice OECD-a. Za početak, u PwC-ovu izvješću "Žene na poslu" ocjenjuje se da Kina i Indija imaju čak dvije trećine ukupne ženske radne snage u svijetu. U Kini bi, pokazale su računice analitičara PwC-a, ukidanje razlika u plaćama među spolovima od 25 posto rezultiralo povećanjem plaća žena za 34 posto, ili ukupno za dva bilijuna USD. S druge strane, u Indiji bi povećanje stope zaposlenosti žena na razinu kakva postoji u Švedskoj rezultiralo povećanjem BDP-a od čak sedam bilijuna USD, ili za čak 79 posto, pokazuje analiza PwC-a.

- Ekonomska transformacija u Kini i Indiji nedvojbeno je rezultirala velikim prilikama za zapošljavanje žena. No, obje zemlje još mnogo moraju učiniti na rješavanju svojih jedinstvenih izazova u postizanju ravnopravnosti spolova i osiguravanju ostvarenja punih potencijala žena na radnom mjestu - zaključila je Sharmila Karve, PwC-ova globalna voditeljica aktivnosti za raznolikost i uključenost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:22