Intervju

Regionalni menadžer Emiratesa: 'Prevezli smo čak 58,6 milijuna putnika do Dubaija'

Imamo više od 200 Hrvata i Hrvatica na pozicijama stjuarda i stjuardesa
Martin Gross, regionalni menadžer za Austriju, Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju
 Emirates / Hanza media

Emirates, najveća svjetska međunarodna aviokompanija, na hrvatskom je tržištu prisutan od 2017. godine. Trenutačno leti u više od 150 odredišta u 86 zemalja na šest kontinenata.

Kakvi su postignuti rezultati u dvije godine poslovanja, koliko ljudi iz Hrvatske radi u toj kompaniji i zašto ovdje traže kabinsko osoblje u razgovoru pojašnjava Martin Gross, regionalni menadžer za Austriju, Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

Emirates je prošli mjesec proslavio dvije godine poslovanja u Hrvatskoj. Kakvi su rezultati postignuti u tom razdoblju?

- Naša ruta Zagreb - Dubai ostvarila je dobre rezultate u protekle dvije godine i u skladu je s našim komercijalnim ciljevima. I dalje bilježimo stabilno punjenje zrakoplova za potrebe privatnih i poslovnih putovanja u Dubai i šire, osobito u daleke destinacije kao što su Južna Koreja, Japan, Tajvan, Singapur i Australija.

Emirates putnicima tijekom ljeta nudi sedam tjednih letova zrakoplovom tipa Boeing 777-300ER. Kako bi se hrvatskim putnicima omogućilo da cijele godine lete do Dubaija, naš zrakoplovni partner Flydubai tom rutom upravlja tijekom zimske sezone. Od Dubaija nadalje Emirates povezuje putnike s više od 150 destinacija unutar svoje široke mreže.

Putnici mogu istinski doživjeti naš slogan ‘Fly Better’ te uživati u okusima svijeta zahvaljujući našim raznovrsnim regionalno inspiriranim jelovnicima, nagrađivanom sustavu za zabavu na letu ICE ili ljubaznosti multikulturalnog kabinskog osoblja iz više od 135 država, koji govore više od 60 jezika.

Koliki je bio promet lani, a koliki je ove godine?

- U poslovnoj godini 2018. - 2019. ostvarili smo putnički faktor popunjenosti od 76,8 posto i prevezli 58,6 milijuna putnika do Dubaija i preko Dubaija do udaljenijih destinacija. Emirates povezuje putnike sa 158 odredišta u 85 zemalja na šest kontinenata.

U špici smo ljetne sezone, postoji li razlika u poslovanju tijekom ljetne sezone i ostatka godine?

- Emirates upravlja linijom Zagreb - Dubai tijekom ljetnog rasporeda letenja, a naša partnerska aviokompanija Flydubai tom linijom upravlja tijekom zimskih mjeseci. Tim strateškim potezom ostvaruju se povećanje frekvencije tijekom zimske sezone te razvoj kapaciteta kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri zadovoljila putnička potražnja. Naše partnerstvo pokazuje dodatne prednosti koje takve suradnje dviju aviokompanija donose putnicima. Tako je Emiratesovim putnicima na raspolaganju dodatnih 67 destinacija koje se nalaze u mreži aviokompanije Flydubai. Uz to, letovi Flydubaija iz Zagreba slijeću na Terminal 3 u Međunarodnoj zračnoj luci Dubai (DXB), čime se omogućava besprijekorna povezanost putnicima koji nastavljaju putovanje prema nekom od odredišta unutar Emiratesove mreže.

Na koje sve destinacije Emirates leti iz Hrvatske, odnosno u Hrvatsku? Koje su najpopularnije?

- Emirates putnicima nudi sedam tjednih letova iz Zagreba. Naš je cilj osigurati kontinuirano stabilno punjenje zrakoplova, što naš dnevni let prema Zagrebu trenutačno postiže.

Što se tiče popularnih odredišta, i dalje primjećujemo snažnu putničku potražnju prema Dubaiju, ali i daljim destinacijama. Putnicima koji nastavljaju svoje putovanje prema nekom od udaljenijih odredišta Emirates nudi mogućnost putovanja do više od 150 destinacija, uključujući popularne putničke rute kao što su Šri Lanka, Tajland, Kina, Japan i Australija.

Postoji li razlika u odabiru destinacije putnika tijekom ljetne, odnosno zimske sezone?

- Sudeći prema trendovima u rezervacijama, hrvatski putnici dulje odmore tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci više vole provoditi u dalekim destinacijama u Aziji i Australiji. Tijekom hladnijih zimskih mjeseci preferiraju kraće odmore do obližnjih, toplih odredišta kao što je Dubai.

Koji su planovi za budućnost kompanije u Hrvatskoj, imate li u planu nove investicije? Hoćete li širiti svoje poslovanje, odnosno hoće li i druge hrvatske zračne luke dobiti Emiratesove letove?

- U ovom trenutku ne postoje planovi vezani uz proširenje našeg poslovanja u Hrvatskoj. Svoje poslovanje neprekidno evaluiramo diljem svijeta kako bismo zadovoljili potrebe i zahtjeve tržišta u skladu s komercijalnim prioritetima. Cilj nam je zadržati kontinuirano stabilno punjenje zrakoplova, što naš dnevni let prema Zagrebu trenutačno postiže.

Trenutačno je na pozicijama stjuardesa i stjuarda zaposleno više od 200 Hrvatica i Hrvata

Često tražite kabinsko osoblje u Hrvatskoj. Je li to uobičajena praksa kompanije ili vam trenutačno nedostaje radnika?

- Otvoreni dani za regrutiranje kandidata dio su našeg uobičajenog poslovnog rasta. Naš multinacionalni tim kabinskog osoblja trenutačno zapošljava 23.000 članova koji pripadaju 135 nacionalnosti, a među njima je više od 200 Hrvata.

Emirates kandidatima nudi izvrsnu priliku za izgradnju karijere u jedinstvenom i međunarodnom okruženju. Kabinskoj posadi nudi se paket koji uključuje niz pogodnosti kao što su neoporezivi prihodi, besplatan smještaj u Dubaiju, besplatan prijevoz do radnog mjesta i od radnog mjesta, zdravstveno i dentalno osiguranje te ekskluzivni popusti na kupnju i različite aktivnosti u slobodno vrijeme tijekom boravka u Dubaiju.

Spomenuli ste da među zaposlenicima imate i 200 Hrvata. Što oni rade?

- Trenutačno je na pozicijama stjuardesa i stjuarda zaposleno više od 200 Hrvatica i Hrvata. Diljem Grupe zaposleno je više od 250 Hrvata koji su rade na različitim položajima. Sad zapošljavamo 16 hrvatskih pilota, od kojih tri upravljaju zrakoplovima tipa A380.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:10