Partnerstvo

RWE razmatra s HEP-om zajedničko ulaganje u projekt solarne elektrane

'Svoj portfelj želimo učiniti što više obnovljivim i imamo ulagačke projekte'
Ilustracija
 Profimedia, Cultura RF

Član uprave HEP-a Petar Sprčić najavio je na Liderovoj konferenciji ‘Energetska budućnost Hrvatske’ da će HEP do kraja godine ishoditi lokacijsku dozvolu i početi radove na hidroelektrani Kosinj, odnosno Senj 2, a tijekom iduće godine bi trebao otvoriti i projekte vjetroelektrane i solarne elektrane.

– Svoj portfelj želimo učiniti što više obnovljivim i imamo ulagačke projekte. Osim revitalizacije postojećih elektrana, do kraja rujna ćemo ishoditi lokacijsku dozvolu za HE Kosinj i nakon toga kopamo. Iduće godine planiramo i jednu vjetroelektranu i jedan solar, ne mogu otkrivati sada imena tih projekata. Nadzorni odbor HEP-a treba donijeti i investicijsku odluku o novom postrojenje u EL-TO u Zagrebu. Do 2030. godine zacrtali smo povećati proizvodnju iz obnovljivih izvora energije za 50 posto i za to ćemo neke vjetroelektrane i solare kupiti, a neke razviti – rekao je Sprčić.

Nije želio otkrivati lokacije vjetro i fotonaponskih elektrana, ali njegov kolega iz RWE-a Zoran Miliša otkrio je da RWE razmatra zajedničko ulaganje s HEP-om u projekt solarne elektrane koja bi, prema informacijama Lidera, trebala biti na području srednje Dalmacije.

Miliša je podsjetio da je njegova matična kompanija jedan od većih svjetskih proizvođača energije iz obnovljivih izvora te da u svom portfelju ima i ogromne vjetroparkove i solarne elektrane. Dodao je i da ulaganje u proizvodnju iz takvih izvora mora imati tržišni razlog.

– S HEP-om smo razmatrali ulaganje u jednu takvu solarnu elektranu kroz zajedničku tvrtku osnovanu nakon naše uspješne suradnje u Plominu i sad se još čekaju odluke obaju kompanija. Povećanjem cijene električne energije na burzama u Europi se isplati investicija u obnovljive izvore, s povratom investicije kroz sedam ili osam godina. Zašto u Dalmaciji ne bi proizvodili ogromne količine električne energije iz solara? Može, ali uz tržišni razlog. Ako je tržišno, investitori će sami dolaziti i pravni okvir mora biti takav da ulaganje bude sigurno. RWE je apsolutno za ulaganje u proizvodnju u Hrvatskoj i to bi željeli napraviti u suradnji s najvećom našom tvrtkom, HEP-om. Ta sinergija našeg iskustva i domaćeg znanja dala bi jednu win-win situaciju – ocijenio je Miliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:50