Problemi za Adria Airways

Slovenskom avioprijevozniku prijeti oduzimanje licence za letove zbog financijskih dubioza

Ljubljanska zračna luka već je razradila scenarij za slučaj da Adria prestane s radom
Avion Adria Airwaysa
 Profimedia, Alamy

Slovenska Agencija za civilno zrakoplovstvo (CAA) otvorila je postupak oduzimanja operativne licence Adria Airwaysu, navodi tamošnji portal SiolNet, dodajući kako bez spomenute licence zrakoplovi Adrije ne mogu letjeti.

Postupak protiv Adrije, tvrdi SiolNet, pokrenut je zbog financijske i poslovne neodrživosti poslovanja tog avioprijevoznika što, upozorava portal, izravno utječe na sigurnost putnika koje prevozi Adria. Agencija je u obvezi dovršiti započeti postupak u roku tri mjeseca, no SiolNet procjenjuje da će pravorijek biti donesen u ubrzanoj proceduri zbog sigurnosti zračnog prijevoza.

Iz Adria Airwaysa SiolNetu su poručili kako se ne radi o izvanrednom, nego redovitom postupku Agencije za civilno zrakoplovstvo nadzora poslovanja kompanije. U prilog tvrdnji da se radi o redovitom postupanju Agencije, prozvani avioprijevoznik navodi kako se sličan nadzor trenutno sprovodi i u drugim aviokompanijama.

Kako je slovenskoj novinskoj agenciji STA najavio direktor CAA Rok Marolt, postupak koji se trenutno provodi u Adria Airwayswu može, u slučaju negativnog nalaza po prijevoznika, rezultirati trajnim ili privremenim oduzimanjem licence. Moguće je, prema istome izvoru, da CAA Adriji izda privremenu licencu uz obvezu uklanjanja uočenih nepravilnosti u određenome roku.

SiolNet procjenjuje kako bi makar i privremeno oduzimanje licence Adriji značilo stečaj kompanije. Portal podsjeća da je njemački vlasnik Adrije nedavno izrazio očekivanje da će slovenska država dokapitalizirati kompaniju zbog njezina značaja za nacionalno gospodarstvo.

- Vlada nije poslušala molbe vlasnika Adria Airwaysa poručivši kako će Slovenija biti povezana zračnim linijama s svijetom s Adrijom ili bez nje – napominje SiolNet.

I ljubljanska zračna luka, navodi slovenski portal, razradila je scenarij za slučaj da Adria Airways prestane s radom. Adria Ljubljanu povezuje s dvadesetak europskih prijestolnica, među ostalim, s Parizom, Frankfurtom, Minhenom i Bruxellesom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:41