Business Outlook 2020.

Spar Hrvatska: Uspjeh sa 114 trgovina s kojim su rasli i hrvatski dobavljači

S više od 4600 zaposlenih, ovaj trgovački lanac danas je jedna od ključnih karika hrvatskog gospodarstva
SPAR supermarket na zagrebačkoj Knežiji
 SPAR

Mala poljoprivredna apoteka koja se počela probijati na tržištu prije 27 godina s troje zaposlenih danas je jedan od vodećih hrvatskih proizvođača hrane. Osatina danas zapošljava 1200 ljudi te na poljima i u staklenicima godišnje proizvedu oko 30.000 tona voća i povrća. Njihovi proizvodi, među kojima su grapolo i koktel-rajčice, salatni krastavci, salate, paprika, dinje i lubenice, na policama su SPAR supermarketa i INTERSPAR hipermarketa od 2013. godine.

Bez obzira u koju od 114 trgovina Spar ili Interspar uđu, kupci iz cijele Hrvatske sigurni su da su sva jaja na policama hrvatskog podrijetla. Luneta je farma jaja koju su Dražen i Ivana Čurila pokrenuli 2012. godine. Danas zapošljavaju 20 ljudi, a u šest Lunetinih peradarnika smješteno je 144.000 nesilica. Luneta godišnje proizvede oko 42 milijuna jaja, odnosno 120.000 jaja svaki dan. Već godinu dana nakon pokretanja farme njezini su vlasnici počeli surađivati sa Spar-om. Osim jaja s farme Luneta, u Spar-ovoj su ponudi i jaja drugih hrvatskih proizvođača, među kojima su Perfa, Marijančanka, Petričević, Vrana i Agrokoka Pula.

Sličnih je priča hrvatskih dobavljača koji surađuju sa Spar-om Hrvatska mnogo jer njihov udio u ukupnom prehrambenom asortimanu tog trgovačkog lanca neprestano raste. Velikom kampanjom "Da! Domaće je!" kupcima su pokazali i ispričali brojne priče o uspjehu koje stoje iza hrvatskih proizvoda.

Spar i Interspar su trgovine s najviše domaćih proizvoda

Spar Hrvatska danas ima 114 trgovina i više od 4600 zaposlenih te se uz njega, od 2005. godine, otkad je došao na hrvatsko tržište, razvijao i rastao velik broj domaćih proizvođača. Spar Hrvatska treći je po veličini trgovački lanac u zemlji i drugi najbrže rastući trgovac. S takvim rastom otvorila se i velika prilika za hrvatske proizvođače koji su sa svojim proizvodima našli put do kupaca, a Spar i Interspar su postali trgovine s najviše domaćih proizvoda.

Među stalnim Spar-ovim dobavljačima iz Hrvatske puno je obiteljskih tvrtki. Među njima je i obitelj Oršić iz Svete Nedelje, koja posljednjih pet godina sve svoje proizvode plasira na police Spar-a i Interspar-a. U ponudi njihovih proizvoda su i maline, voće koje mora u roku od 24 sata doći do dućana, pa narudžbe idu dan za danom, a Spar Hrvatska uzima cijelu količinu. Osim malina i drugog bobičastog voća OPG-a Oršić, na policama trgovina Spar i Interspar kupci mogu naći i maline još tri druga domaća dobavljača - Osatine, Fragarije i Frigo logistike.

Domaći proizvođači za Spar Hrvatska proizvode i robne marke

Među domaćim dobavljačima Spar-a je i Euro-milk, mala mljekara, smještena u zagorskom mjestu Beloslavec koju su prije 20 godina osnovali prijatelji Ivica Kudelić i Božidar Kuzmić. Na samome početku u Euro-milku su proizvodili 500 litara mlijeka dnevno, a današnji kapaciteti dosežu čak 25.000 litara mlijeka s domaćih pašnjaka. Uz mlijeko, u asortimanu Euro-milka nalaze se i drugi proizvodi poput svježeg posnog sira, tekućeg jogurta, kiselog vrhnja i mliječnog namaza. Svi oni mogu se pronaći na policama Spar-a i Interspar-a, pod Spar-ovim robnim markama.

Spar Hrvatska domaćim proizvođačima otvara vrata izvoznih tržišta

Osim na policama Spar-a Hrvatska, mnogi od njih uspjeli su putem Spar-ove prodajne mreže plasirati svoje proizvode i na inozemna tržišta te su tako izvozom osigurali daljnji rast, razvoj svojih proizvoda i otvaranje novih radnih mjesta. Hrvatski proizvodi tako se sada izvoze u Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju. Tijekom 2018. godine veliki, srednji i mali hrvatski proizvođači su putem Spar-a izvezli proizvoda u vrijednosti od čak 68 milijuna eura, što je rast od 12 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Već u prvoj polovici 2019. godine veliki, srednji i mali hrvatski proizvođači putem Spar-a su u Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju izvezli proizvode u vrijednosti od 260 milijuna kuna. Najviše je porastao izvoz u Austriju te u Italiju - čak 165 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Uz dodatnu vidljivost, uvrštavanjem proizvoda hrvatskih dobavljača u svoj bogati asortiman Spar stavlja naglasak na hrvatsku kvalitetu i značajno doprinosi domaćem gospodarstvu. Spar Hrvatska i ove je godine, drugi put do sada, proglašen najboljim trgovcem u zemlji po izboru specijaliziranog magazina Ja trgovac. Spar Hrvatska očekuje daljnji rast, a to je velika prilika i za hrvatske dobavljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:29