Mercator smanjuje dug

Supernova: Nakon Hrvatske, sada su postali i najveći lanac šoping centara u Sloveniji

Deset šoping centara u Sloveniji Supernova je preuzela od Mercatora u najam na 15 godina
 Srdjan Zivulovic / REUTERS

Austrijski lanac šoping centara Supernova proširio je svoju prodajnu mrežu u Sloveniji preuzimanjem deset trgovačkih centara od Mercatora za što je platio 116 milijuna i 600 tisuća eura. Mercator, kako je priopćeno iz te kompanije u većinskom vlasništvu Agrokora, prodajom dijela trgovina pokušava osigurati kapital za smanjenje duga i za investicije u dugoročno održivo poslovanje.

Komentirajući novu akviziciju u Sloveniji, vlasnik Supernove Frank Albert izrazio je uvjerenje kako postignuta kupoprodaja s Mercatorom predstavlja početak suradnje dviju kompanija.

- Ovaj sporazum će osigurati vodeću poziciju na slovenskom tržištu i Supernovoj i Mercatoru. Supernova širi svoj portfelj poznatih trgovačkih centara u slovenskim većim gradovima, dok se Mercator fokusira na svoju osnovnu djelatnost dnevne potrošačke robe – poručio je vlasnik Supernove, koja spomenutom akvizicijom postaja najveći lanac šoping centara s obje strane rijeke Sutle.

U Hrvatskoj, naime, Supernova upravlja s petnaestak trgovačih centara u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Karlovcu, Šibeniku, Sisku, Varaždinu i Zadru, uz značajno širenje u posljednjih godinu i pol dana. Među ostalim, preuzeli su u Zagrebu centar Cvjetni od poduzetnika Tomislava Horvatinčića i Garden Mall u Dubravi.

Deset šoping centara u Sloveniji Supernova je preuzela od Mercatora u najam na 15 godina, s opcijom produljenja na još toliko. Riječ je, među ostalim, o dvama centrima u Kranju, te po jednome u Ljubljani i u Celju.

- Mercator je u pregovorima slijedio dva ključna kriterija, iznos prodajne cijene i iznos najamnine. Novi vlasnik trgovačkih centara također se ugovorom obvezao na obnovu centara – otkrivaju u Mercatoru detalje ugovora s Supernovom. Najavili su i kako će dio novca od ugovora s Austrijancima uložiti u novi distributivno-logistički centar u Ljubljani.

- Potpisivanjem ugovora s Supernovom postavili smo dobar temelj za novi investicijski ciklus kako bi smanjili troškove logistike i pojednostavili i ubrzali nadogradnju radnih procesa – ocijenio je predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić.

Mercator planira prodati još sedam trgovina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini Srbiji. Supernova je najnovijim akvizicijama, prema raspoloživim procjenama, vrijednost imovine kojom upravlja u Austriji, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji povećala na ukupni iznos veći od milijardu eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:53