Predstavili u Bruxellesu

Sustav TrackID, koji je razvila državna tvrtka AKD, stat će na kraj švercanju duhana?

Riječ je o izdavanju jedinstvenih kodova za označavanje duhanskih proizvoda
AKD je svoje rješenje TrackID predstavio u Bruxellesu
 AKD

Hrvatska tvrtka AKD predstavila je u Bruxellesu svoje TrackID rješenje za sljedivost duhanskih proizvoda kojem je u cilju pratiti i kontrolirati proces proizvodnje i distribucije i tako spriječiti, ili barem smanjiti, ilegalnu trgovinu duhanskim proizvodima.

Riječ je o izdavanju jedinstvenih kodova za označavanje tih proizvoda te praćenju svakog pojedinog pakiranja duhanskog artikla od proizvodnje pa sve do izlaska na tržište, poručili su iz AKD-a.

- Ovo rješenje rezultat je rada domaćih IT stručnjaka i dokazuje kako na otvorenom europskom tržištu imamo dovoljno znanja i konkurentske prednosti da razvijamo napredna tehnološka rješenja i sustave - pohvalio se glavni direktor AKD-a Jure Sertić.

Naime, kompanija AKD je prema odluci Ministarstva financija zadužena za generiranje i izdavanje jedinstvenih identifikacijskih oznaka (IO) u Hrvatskoj, pa će ih tako izdavati i za domaće proizvođače i distributere duhanskih proizvoda, kao i za sve inozemne tvrtke koje svoje proizvode žele plasirati na naše tržište. Samo u pilot fazi projekta AKD je generirao više od 11 milijuna jedinstvenih kodova za duhanske proizvode.

Iako je TrackID razvijen ciljano upravo za duhansku industriju, može ga se prilagoditi i za potrebe drugih industrija kojima bi praćenje procesa proizvodnje i distribucije proizvoda moglo koristiti.

- Radimo i na uspostavi neporecivog sustava sljedivosti poljoprivrednih proizvoda i hrane te naprednih sustava upravljanja povlaštenim pravima i subvencijama - istaknuo je krajem godine Sertić u velikom intervjuu za Jutarnji list.

Dodao je i kako su ponosni na svoje članstvo u europskoj mreži izdavatelja kartica za tahografe te da razvijaju napredno rješenje Tacho GEN 2, sukladno regulativi EU.

- Sve su to veliki projekti s dugoročnim ciljevima - poručio je.

Sustav sljedivosti u proizvodnji duhanskih proizvoda se, inače, prema direktivi Europske unije treba uvesti u svim EU članicama do 20. svibnja ove godine, a iz AKD-a su svoje rješenje ponudili i drugim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:37