Novi problemi

Tesli na naplatu stiže najveći dug u povijesti tvrtke vrijedan gotovo milijardu dolara

Budući da ističu obveznice vrijedne 920 milijuna dolara, kompanija će ih morati isplatiti u gotovini
Elon Musk
 Rebecca Cook / REUTERS/File Photo

Proizvođaču električnih automobila Tesla danas na naplatu stiže gotovo milijardu dolara duga, što će izbrisati oko četvrtine vrijednosti kompanije.

Kako piše Bloomberg, Tesline obveznice ukupne vrijednosti 920 milijuna dolara ističu 1. ožujka te će tada kompanija taj iznos morati dioničarima isplatiti u gotovini. Kada bi se Teslinim dionicama trgovalo po trenutnoj cijeni konverzije od 359,87 dolara, kompanija ne bi trebala svoj dug isplatiti u gotovini, već u dionicama. No, Tesline dionice nisu dosegle tako visoku cijenu već tjednima, odnosno od 14. prosinca prošle godine.

Dodatno, kompaniju od početka 2019. potresaju problemi. Objavljeni poslovni rezultati za lanjski četvrti kvartal pokazali su da nisu ostvarene prognoze analitičara, šef financija je odstupio sa svoje pozicije, a Teslin Model 3, od kojeg se očekivalo da će kompaniju izvući iz problema, nije se pokazao baš uspješnim. Dodatno situaciju pogoršava i neprestano tvitanje Elona Muska. Naime, budući da mu je bilo zabranjeno informacije iz kompanije dijeliti s investitorima, Musk se služi Twitterom kako bi najavio vijesti iz kompanije.

Uz to, lani su investicije u Tesli pale visokih 43 posto na 2,32 milijarde dolara, dok u 2019. planiraju uložiti oko 2,5 milijarde dolara, što je i dalje niže od 4,08 milijarde koliko je na investicije potrošeno u 2017. Suprotno tome, akreditivi protiv kompanije skočili su za 53 posto, navodi CNBC. Da pojasnimo, njih podižu dobavljači kada nisu sigurni hoće li njihov korisnik, u ovom slučaju Tesla, platiti račune u potpunosti i na vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:22