Pad broja zaposlenih u obrtu

U prosincu u obrtima 2.500 manje ljudi, ali ima i djelatnosti koje su povećale zaposlenost

U djelatnostima informacija i komunikacija, zatim u poslovanju nekretninama i stručnim djelatnostima te u zabavi i rekreaciji, broj zaposlenih u obrtu je u prosincu 2018. porastao, pokazuju podaci DZS-a
 CROPIX

Broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u prosincu prošle godine smanjio se za više od 2.500, pokazuju novi podaci državne statistike. Prema tim podacima, u obrtu i slobodnim profesijama u prosincu je radilo ukupno 182.931 zaposlenika. Mjesec ranije bilo ih je 185.479, što znači da je broj zaposlenih smanjen za 2.548, ili 1,4 posto.

Ipak, ne bilježe sve djelatnosti pad broja zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama. U nekim djelatnostima, poput stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti, zatim umjetnosti, zabave i rekreacije, te poslovanju nekretninama, pa do informacija i komunikacija, u prosincu je porastao broj zaposlenih u obrtima i slobodnim profesijama. Pritom se rast kretao od samo 0,1 posto u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, pa do 2,9 posto u informacijama i komunikacijama.

No, u ostalim djelatnostima obrti i slobodne profesije u prosincu su smanjili broj zaposlenih. Pritom je najveći pad, 5,8 posto, registriran kod obrta i slobodnih profesija čije su djelatnosti vezane uz javnu upravu, obranu i obvezno socijalno osiguranje, ističu u DZS-u.

Inače, pad broja zaposlenih u obrtima i slobodnim profesijama u prosincu je zabilježen u svim županijama. Najmanji pad, samo 0,4 posto, zabilježen je u Gradu Zagrebu, a najveći, 3,3 posto, u Virovitičko-podravskoj županiji, zaključuju u DZS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:44