Transformacija tvrtki

U skladištu Orbica kreće suradnja s Gideon Brothersima: 'Roboti neće ugroziti radnike'

Milan Račić, istaknuo je da njihova tehnologija pomaže tvrtkama da se transformiraju, postanu fleksibilnije i učinkovitije
Robot Gideon Brothersa u distribucijskom centru Orbica
 Gideon Brothers

Orbico pokreće danas u svom distribucijskom centru u Ivanićgradu pilot projekt s domaćim robotičkim startupom Gideon Brothers, što znači da u skladište uvode njihove kolaborativne autonomne mobilne robote.

Ta je kompanija vodeći europski distributer robe široke potrošnje, a Mario Matić, generalni direktor Orbico Hrvatska, napominje kako je projekt dio optimizacije i digitalizacije njihova poslovanja. „U lancu distribucije postoji mnogo operacija koje se neprekidno ponavljaju i tu u tehnologiji Gideon Brothersa vidimo najveću pomoć, za koju ne očekujem da će ugroziti naše radnike. Dapače, radnici su nam neophodni za one poslove gdje tehnologija ne može pomoći, a uvođenjem robota povećali bismo produktivnost“, komentira Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora Orbica. Dodaje kako su se, između ostaloga, odlučili za domaću tehnologiju zbog cijene budući da su Gideonovi roboti relativno jeftini.

Milan Račić, glavni direktor za rast i suosnivač Gideon Brothersa, ističe kako je Orbico kompanija koja kontinuirano razvija svoje poslovanje na tržištima EU i ostalim europskim tržištima, a promjene očekivanja potrošača, digitalizacija i razvoj tehnologije mijenjaju pravila igre te će samo tvrtke koje se prilagođavaju i u potpunosti prihvaćaju alate Industrije 4.0 moći napredovati. „Naša tehnologija pomaže tvrtkama da se transformiraju, postanu fleksibilnije i učinkovitije,“ kaže Račić. Robote Gideon Brothersa do sada su kroz pilot projekte uvele dvije druge tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, trgovac autodijelovima Tokić te Atlantic Grupa, a iz kompanije su najavili da su i pred prvim inozemnim ugovorima.

U pitanju su potpuno autonomni roboti za transport tereta na paletama, nosivosti 800 kilograma, a dizajnirani su za sigurno kretanje oko ljudi te fiksne i pokretne opreme i strojeva. U Gideonu naglašavaju kako je njihova tehnologija napredne vizualne percepcije nova generacija robotskog vida koja kombinira dubinsko učenje i stereoskopske kamere.

Gideon Brothers
Robot Gideon Brothersa u distribucijskom centru Orbica

Njihov robot zahtijeva, napominju, vrlo malo fizičke infrastrukture: samo okvir za palete, s kojeg robot može podići i na njega dostaviti teret na paletama, te stanica za punjenje baterija. U objektima nisu potrebni nikakvi zahvati, a budući da je robot u potpunosti autonoman, nisu potrebni ni nikakvi “markeri” ili drugi sustavi navođenja (npr. magnetske vrpce).

Gideon Brothers
VesnaRendulić, Marin Luketić, MarioMatić, Milan Račić

Vesna Rendulić, non-sales direktorica Orbico Hrvatska, napominje da autonomni mobilni roboti povećavaju sigurnost, smanjuju broj grešaka i time svakako smanjuju i troškove ukupnih operacija.

Gideon Brothers
Robot Gideon Brothersa u distribucijskom centru Orbica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:36