Apel

Udruga prijevoznika i logistike traži izravnu financijsku pomoć države zbog koronavirusa

Potrebno je iskoristiti dopuštanje državnog intervencionizma od strane EU, kažu u HUP-u
Ana Falak
 HUP

Ako sutra zbog posljedica koronavirusa nestane deset hrvatskih prijevozničkih tvrtki, radna mjesta u njima teško će se nadomjestiti jer će njihov posao preuzeti konkurencija iz inozemstva, upozorava direktorica Udruge prometa Hrvatske udruge poslodavaca Ana Falak u osvrtu na Vladine 63 mjere pomoći gospodarstvu pogođenom koronavirusom.

- Svaka pomoć je dobrodošla, ali da bi se sačuvala stabilnost poduzeća i radnih mjesta potrebna je snažnija pomoć, pogotovo u sektoru transporta i logistike u kojem se preko 50 posto prihoda ostvaruje izvozom usluge ili je usluga vezana na izvoz hrvatskih proizvoda drugih kompanija – ocjenjuje Ana Falak.

Potrebno je, kaže naša sugovornica, donošenje konkretnijih mjera izravnih pomoći, nepovratnih financijskih potpora i oprosta cijelog duga za javna davanja poduzetnika koji su direktno pogođeni poremećajima na inozemnim tržištima i domaćem tržištu za vrijeme cijelog trajanja krize izazvane koronavirusom.

- Mjere direktne pomoći moraju biti veće. Potrebno je iskoristiti dopuštanje državnog intervencionizma od strane Europske unije napraviti više nego druge članice, da bismo sutra imali bolje startne pozicije na zajedničkom tržištu – ističe direktorica HUP-ove Udruge prometa.

Osvrnuvši se na trenutno stanje na domaćem tržištu transporta i logistike, Ana Falak napominje kako je primjena obveznih mjera samoizolacije vozača dok je bila na snazi pogodila sve poslodavce i njihove djelatnike.

- Vozači su morali biti u karantenama, neki nisu htjeli raditi u takvim uvjetima zbog zdravstvenih ili osobnih razloga. Neki prijevoznici su u potpunosti stali na nekoliko tjedana, a to u niskoprofitabilnoj branši kao što je ova može značiti kraj poslovanja. Sada se od bilježi povećanje potražnje za našim uslugama ali nismo u mogućnosti isporučiti sve što tržište traži, pa to ponovno stvara probleme – navodi naša sugovornica.

Na pitanje je li već bilo otpuštanja u prijevozničkim i logističkim tvrtkama, direktorica HUP-ove Udruge prometa odgovara potvrdno. Kad je u pitanju odaziv članica udruge na mjeru novčane pomoći za očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog koronavirusa narušeno poslovanje, većina se tvrtki, kaže, prijavila za tu vrstu pomoći.

- Brojne tvrtke iz naše udruge zadovoljavaju barem nekoliko propisanih kriterija za mjeru novčane pomoći za očuvanje radnih mjesta. No, ta mjera je čaša vode na otvoreni plamen, i nadamo se jačoj pomoći što hitnije – poručuje Ana Falak. Smatra kako teret nošenja s krizom izazvanom koronavirusom moraju nositi svi dijelovi društva podjednako.

- Preraspodjela javnih rashoda ne smije ugroziti visinu plaća zdravstvenih djelatnika, civilne zaštite, policije i svih drugih službi koje su trenutno posebno aktivne, odnosno za njih treba osigurati dodatna sredstva kako bi se adekvatno valorizirao njihov rad. S druge strane značajan dio zaposlenika javnog sektora trenutno nije aktivan, ili radi uz značajno smanjeno korištenje kapaciteta, što opravdava privremenu isplatu nižih plaća kako bi se osigurala sredstva za bespovratnu državnu pomoć očuvanju proizvodnje i radnih mjesta sa smanjenim plaćama u industriji – komentira Ana Falak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:15