Uprava Lenca o ponudi Palumba

Uprava Viktora Lenca podržava uvjete ulaska talijanskog Palumba u vlasništvo nad škverom

Uprava Lenca smatra kako je ponuđena naknada od 9,26 kuna po dionici društva primjerena
Brodogradilište Viktor Lenac
 Matija Djanjesic / Hanza Media

Uprava brodogradilišta Viktora Lenca pozitivno se očitovala na ponudu talijanskog Palumba da dionice drugih dioničara Lenca otkupi po cijeni od devet kuna i 26 lipa. Isto tako, Uprava Lenca poručila je kako su namjere razvoja brodogradilište iznesene u Palumbovoj ponudi sukladne Lenčevoj poslovnoj strategiji.

- Smatramo kako je ponuđena naknada od 9,26 kuna po dionici društva primjerena te, u ovome trenutku, održava fer tržišnu vrijednost dionice – ocijenila je Uprava Viktora Lenca u jednom od dva očitovanja Zagrebačkoj burzi koje je jučer dala na ponudu Palumba. U drugoj obavijesti demantirala je navode iz ponude Palumba da se pobliže informacije o toj ponudi mogu dobiti u Upravi Viktora Lenca.

- Viktor Lenac nije sudjelovao u izradi ponude Palumba, ne raspolaže nikakvim dodatnim informacijama vezanima uz provedbu ponude i ostvarivanja prava dioničara, niti je primilo bilo kakvu uputu o postupanju Palumba – poručeno je iz brodogradilišta s sjedištem u riječkom predgrađu Kostrena. Uz to, Uprava kostrenskog škvera upozorila je kako njezina pozitivna ocjena ponude Palumba nije poziv ni uputa dioničarima da prodaju svoje dionice talijanskom ponuditelju.

Palumbo je svoju ponudu za preuzimanje preostalog vlasništva u Viktoru Lencu objavio 17.kolovoza, otkrivši da je za troškove otkupa dionica pripremio 92 milijuna i 686 tisuća kuna. Naveli su, među ostalim, da u ovome trenutku imaju 42,61 posto dionica Viktora Lenca te da otkupnu cijenu temelje na rezultatima trgovanja dionica brodogradilišta na Zagrebačkoj burzi u posljednja tri mjeseca.

Dioničare Lenca Palumbo u svojoj ponudi ohrabruje najavama daljnjeg razvijanja brodogradilišta, napominjući kako Palumbo ima mrežu od šest brodogradilišta u Sredozemlju, jedno na Atlantskom oceanu, dva nova gradilišta, 14 pristaništa, od kojih, ističe se u ponudi, jedno predstavlja drugo najveće pristanište u Europi te nudi široku paletu specijaliziranih usluga za bilo koju vrstu plovila i jahti.

Podsjetimo, Viktor Lenac se specijalizirao za remont brodova i predstavlja najveće remontno brodogradilište s ove strane Jadrana s 466 zaposlenih. Palumbo je intenzivno počeo kupovati dionice brodogradilišta tijekom prošle i ove godine.

Rok od 28 dana u kojem dioničari kostrenskog škvera mogu prihvatiti ponudu Palumba počeo je teći 17.kolovoza, a među dioničarima Lenca su i mirovinski fondovi (oko 28 posto) i država (1,84 posto), dok je 4,91 posto dionica u vlasništvu same tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:23