Vlada stavlja branu

Uvode nova pravila za strane radnike, neće ih dogodine primiti više od 90 tisuća

Nikome ne zatvaramo vrata, ali više nema slobodnog protoka radnika, kaže britanska Vlada
Ilustracija
 AFP

Od iduće godine zatvoriti ćemo dotok niskokvalificiranih i slabo plaćenih stranih radnika u Veliku Britaniju, najavila je u kolumni za tabloid Sun Priti Patel, državna tajnica za unutarnje poslove i imigraciju u Vladi Borisa Johnsona.

- Predugo su naše tvrtke radije pribjegavale uvozu jeftine i slabo obučene radne snage, umjesto ulaganja u naše radnike – poručila je Priti Patel, podsjetivši kako su nova pravila imigracije dio obećanog paketa odluka vezanih za Brexit koje je najavio Boris Johnson.

Kako je Vlada ostvarila Brexit, upozorila je britanska državna tajnica, tako će ostvariti i novi imigracijski plan s pripadajućim pravilima za strane radnike koji žele doći na Otok. Jedno od novih pravila, najavila je, biti će bodovanje sposobnosti stranaca koji žele raditi u Velikoj Britaniji.

- Strani radnici koji žele određene poslove morati će znati naš jezik, morati će imati ponudu naših poslodavaca i udovoljavati njihovim zahtjevima. Nikome ne zatvaramo vrata, ali više neće biti pravila EU o slobodnom protoku radnika – istaknula je Priti Patel.

U prvim osvrtima britanskih medija na spomenuti istup državne tajnice Patel, procjenjuje se da će novi imigracijski sistem Velike Britanije srušiti godišnji dotok niskokvalificiranih radnika na Otok na ispod 90 tisuća. Iznose i procjenu da strani radnici na bolje plaćenim radnim mjestima neće moći dobiti dozvolu za rad ako ne ostvare plaću veću od 26 tisuća funti godišnje.

Iako su se pojavili komentari kako će novi imigracijski sistem napraviti velike probleme djelatnosti u kojima nedostaje jeftinih i niskokvalificiranih radnika poput zdravstvenog sistema, Patel je u spomenutoj kolumni stavila do znanja da će se u bodovanju stranaca koji žele doći raditi na Otok voditi računa o potrebama pojedinih djelatnosti za takvim radnicima.

Uz buduće mjere prema strancima koji dolaze na najslabije plaćena radna mjesta, britanska državna tajnica za unutarnje poslove najviše je prostora u spomenutome istupu posvetila privlačenju talentiranih i visokokvalificiranih radnika na Otok. Dala je do znanja kako Johnsonova vlada smatra kako talentirani stranci i dalje vide Veliku Britaniju kao vrlo atraktivnu zemlju za posao i život, te da će se o tome voditi računa u imigracijskoj politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:33