Enterprise Investors

Vlasnik Pan-Peka i Studenca traži nove prilike za ulaganje u Hrvatskoj i regiji

Michal Kedzia je naglasio kako se u Hrvatskoj nada ostati za stalno, a ne otići nakon par godina
Trgovina Studenca
 Nikola Vilić / Hanza Media

Michal Kedzia, partner u Enterprise Investorsu, fondu koji je ove godine preuzeo Pan-Pek i trgovački lanac Studenac, poručio je u četvrtak da se taj fond želi trajno zadržati u Hrvatskoj te kako nastavljaju tražiti prilike za ulaganje.

Enterprise Investors je jedan od vodećih investicijskih fondova rizičnog kapitala s privatnom ponudom (private equity) u središnjoj i istočnoj Europi, a kako je naveo Kedzia, fond je, zajedno s ostalim pripadajućim kompanijama, u proteklih nekoliko godina u Jadransku regiju, gdje poseban fokus imaju na Hrvatsku, uložio više od 150 milijuna eura.

"Hrvatska ima značajan udio u ukupnim ulaganjima Enterpirse Investorsa", izjavio je Kedzia novinarima nakon konferencije "Ulagačko okruženje i perspektive ulaganja rizičnog kapitala u Hrvatskoj", koju je uz fond organizirala Američka gospodarska komora (AmCham) u Hrvatskoj.

Kaže da su tržišta Hrvatske i Jadranske regije, ona na koje planiraju biti usredotočeni slijedećih godina. Kada je u pitanju pojedino ulaganje, Kedzia pojašnjava da equity fondovi po samoj svojoj definiciji, nakon ulaganja u pojedinu kompaniju, u njima obično ostaju oko pet-šest godina, dok je konačni cilj prodati udio te zaraditi.

Potencijalno ulaganje u Agrokor?

No, govoreći općenito o aktivnostima Enterprise Investorsa, Kedzia se nada da će se u Hrvatskoj zadržati za stalno, poručivši da nastavljaju tražiti prilike za ulaganje, kako u Hrvatskoj tako i u regiji. Dosad su bili usredotočeni na sektore okrenute potrošačima, poput maloprodaje, no razmatraju i druge industrije koje po njihovom mišljenju imaju potencijal visokog rasta.

"Uvijek kada se ukaže dobra prilika za kupnju, mi ćemo je razmotriti", ustvrdio je Kedzia, između ostalog i odgovarajući na pitanje o potencijalnom interesu za ulaganje u koncern Agrokor, nakon što se okonča restrukturiranje.

Fondovi kojima upravlja Enterprise Investors ove su godine u Hrvatskoj ugovorili dvije transakcije o preuzimanju vlasničkih udjela, u tvrtkama Pan-Pek i Studenac.

Tako je poljski private equity fond Enterprise Fund VII krajem ožujka potpisao ugovor o stjecanju 65 posto udjela u Pan-Peku, koji se bavi proizvodnjom i prodajom pekarskih proizvoda. Kako su tada naveli, Enterprise Investors će se s ciljem olakšanja daljnjeg rasta društva udružiti s osnivačem i direktorom Pan-Peka Ivanom Paraćem.

Fond Enterprise Fund VIII, pak, u lipnju je ugovorio preuzimanje potpunog vlasničkog udjela u mreži dućana/mini-marketa Studenac. Taj trgovački lanac, kojem temelj poslovanja čini maloprodaja, krajem 2017. godine je upravljao s 384 prodajna mjesta, od kojih se većina nalazi duž jadranske obale, na otocima i u zaleđu.

'Treba smanjiti prepreke za ulaganje'

Enterprise Investors je od osnutka 1990. godine prikupio sredstva za devet fondova, čija vrijednost kapitala iznosi nešto više od 2,5 milijardi eura. Ti su fondovi investirali 1,8 milijardi eura u 141 društvo iz različitih sektora, a izlaskom iz 127 društava ostvarili su prihode od 3,7 milijardi eura.

Glavni ekonomist Zagrebačke banke Hrvoje Dolenec novinarima je izjavio da Hrvatska mora ostvariti daljnji napredak kada su u pitanju prepreke za ulaganje. Ustvrdio je da se situacija popravlja, navevši poreznu reformu, a nada se da će se nastaviti i s uklanjanjem administrativnih prepreka, s obzirom da interes za ulaganja postoji.

Navodi da Hrvatska trenutno ima solidan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u odnosu na ono što je imala prije. Kako bi imala veći rast i uhvatila korak s okruženjem, poglavito zemljama srednje i istočne Europe, Dolenec napominje važnost većih ulaganja u nove tehnologije s ciljem povećanja produktivnosti, kao i konstantnog ulaganja u radnu snagu.

Boris Šavorić, vodeći partner u odvjetničkom društvu Šavorić & Partneri, kazao je da ne vidi velike pravne prepreke za strana ulaganja budući da je pravni okvir Hrvatske usklađen s EU propisima, a Hrvatska ima vrlo dobro educirane agencije, kao što su Fina, AZTN i trgovački sudovi.

U pogledu administrativnih barijera, navodi Šavorić, veći problemi se javljaju na lokalnoj razini, u smislu izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola i urbanističkog planiranja, i tu je potrebno poduzeti dodatne napore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:33